Csak másfél évre adják oda a Vígszínházat

2013.11.10. 00:49

Az eredeti öt helyett csak másfél évre szól a Vígszínház következő igazgatójának a kinevezése, legalábbis ez derült ki a Fővárosi Közgyűlés weboldalán honalapján megjelent közleményből. Ami estére egyébként elérhetetlenné vált az oldalon. A jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő mandátuma 2014. január végén jár le. A pályázat kiírásáról szóló előterjesztésről csütörtökön dönthet a közgyűlés. A másfél éves időtartam meglepő, mert az igazgatói megbízatás általában öt évre szól. A szeptember végén eredménytelennek nyilvánított első pályázatot is ennyi időre írták ki – írta meg a vs.hu. Az előterjesztésből nem derül ki, miért csak másfél évre választanának igazgatót az új pályázattal.

Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője pályázott az igazgatói posztra. A bírálóbizottság nem tudott dönteni, mindkét pályázatot hárman-hárman támogatták, Eszenyi két nemet, Balázs két tartózkodást kapott. Az új előterjesztés azzal is számol, hogy esetleg nem lesz eredményes az új eljárás sem - ebben az esetben a jelenlegi igazgató mandátumát hosszabbítják meg az új vezető megválasztásáig. 

Tarlós István főpolgármester korábban magánvéleményként azt mondta, meg kellene hosszabbítani Eszenyi Enikő mandátumát egy évvel, és csak a választások után kellene pályázatot kiírni a posztra. A Népszabadság szerint a lerövidített pályázat arra utal, hogy a főváros átmenetileg letett arról, hogy Eszenyi Enikőt leváltsa. A lap szerint az ügy sajtóvisszhangja az őszi helyhatósági választások előtt kockázatot jelenthetne a jobboldali városvezetés számára.