Lenin szülővárosában építik a Szovjetunió Múzeumát

2013.11.14. 15:55
A kommunizmus összeomlása után húsz évvel szinte tapintható a nosztalgia a Szovjetunió iránt. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a Volga menti Uljanovszknak, Vlagyimir Iljics Lenin szülővárosának vezetői egy gigantikus méretű projekt, a Szovjetunió Múzeuma létrehozását tervezik.

A Szovjetunió Múzeuma egy hatalmas komplexum lenne, benne több tucatnyi múzeummal és boltokkal, ahol a szovjet korszak szuvenírjait árusítanák, valamint helyet kapna benne egy népek barátsága park. A mini Szovjetunió egy óriási 170 futballpályának megfelelő területen valósul majd meg, a tervek már a kormány asztalán vannak. A komplexum költségeit 60 milliárd rubelre (400 milliárd forint) tervezik, amelyet a kormány és a beruházók fele-fele arányban fedeznének.

Lakovszkij, aki az uljanovszki idegenforgalmi fejlesztési központ igazgatója, azzal számol, hogy 2014 januárjában már meg is kezdődhetnek az alapozási munkálatok. A komplexumnak 2022-re, a Szovjetunió alapításának 100. évfordulójára kellene elkészülnie. A város azt reméli, hogy a Szovjetunió múzeumának köszönhetően az Uljanovszkba látogató turisták száma a jelenlegi évi 200 ezerről több mint egymillióra emelkedik. A szovjet jelképek, a vörös csillag, a sarló és kalapács valóságos reneszánszukat élik Oroszországban, így egy ilyen múzeum valószínűleg tényleg tömegeket vonzana. A Moszkvától mintegy 900 kilométerre délkeletre fekvő Uljanovszk mindmáig a város híres szülöttének, az 1917-es nagy októberi szocialista forradalom vezetőjének eredeti nevét viseli. A városban eddig is voltak olyan szovjet történelmi emlékhelyek, ahová turisták ezrei zarándokoltak el, ilyen a Lenin Emlékhely a múzeummal és az Uljanov család egykori lakóháza, amely különösen a kínai vendégek körében közkedvelt.

A tervet mindazonáltal viták övezik Oroszországba ez azonban valószínűleg nem hátráltatja a munkálatok megkezdését. Arszenyij Roginszkij történész, a Memorial orosz emberi jogi csoport munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a nagy események mellett szégyellni való dolgok is vannak a Szovjetunió történetében. Más szakértők is felhívták a figyelmet, hogy a múzeum ne csak olyan sikereket mutasson be, mint amilyen Jurij Gagarin, az első kozmonauta űrutazása vagy a hitleri Németország felett aratott győzelem volt. Az árnyoldalakat is meg kell jeleníteni, a hiánygazdaságtól Joszif Sztálin áldozatok millióit követelő vörös terrorig - mondják. Noha a tervek készen állnak, a vita még csak most kezdődik Oroszországban. Hamarosan Uljanovszkba utazik Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter is, hogy tájékozódjon a tervekről. Éppen Vlagyimir Putyin orosz elnök volt az, aki a szovjet birodalom összeomlását a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte, és ugyancsak ő állította vissza az egykori szovjet himnuszt - igaz, új szöveggel, így a kormányzat valószínűleg beáll majd a múzeum terv mögé.