Kiemelt kormányzati háttérintézmény lett a Design Terminál

2013.11.14. 16:02
Navracsics Tibor szerdán bejelentette a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ megalapítását. Az eddig nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014. január 1-jétől így kiemelt kormányzati háttérintézménnyé válik.

Az immár tíz éve nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014-ben önálló költségvetési szervvé, kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakul – ismertette Navracsics Tibor, hozzátéve: feladata a kreatívipari ágazatok, így az innovatív technológiák, a formatervezés, a divatipar vagy éppen az urbanisztika ösztönzése lesz. A miniszter kiemelte: az országnak akkor van esélye, ha innovatívak vagyunk, nyitottak vagyunk az újdonságra és bízunk magunkban.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója a 2014-es év terveiről szólva hangsúlyozta: a szervezet segíteni fogja a kezdő vállalkozások és a kockázati tőke egymásra találását, emellett közép-európai léptékű szakkiállítások, vásárok, bemutatók és konferenciák rendezésével hozzájárul Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozicionálásához is.

A Design Terminált, mint a magyar kreatívipart segítő nonprofit szervezetet 2004-ben alapította az állam. A Design Terminál a magyar kreatívipar meghatározó intézményeként évente közel 300 programmal ösztönzi a kreatív vállalkozások kibontakozását, a magyar fogyasztók és márkák egymásra találását,. A Design Terminál által életre hívott Gombold újra! Divat a Magyar öltözéktervezési pályázat 2013-ra régiós eseménnyé nőtte ki magát, és 2014-ben várhatóan közép-európaivá bővül az idén először megrendezett Budapest 3D Printing Days, a 3D nyomtatás technológiáit bemutató szakkiállítás és vásár is.

2014-ben tizenegyedik alkalommal kerül majd sor a Design Hét Budapest eseményére. A jövő évi tervek közt szerepel az Év Kreatív Vállalkozója Díj megalapítása és sikeres fiatal kreatívipari vállalkozók példáinak népszerűsítése is.A Design Terminál jelenlegi szakkiállítása, a holnap nyitó Startra kész Magyarország! többek között olyan témákkal foglalkozik, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a neurotechnologia vagy a 3D nyomtatás.