94 éves korában meghalt Doris Lessing

2013.11.17. 16:17 Módosítva: 2013.11.17. 16:23

Kilencvennégy évesen elhunyt Doris Lessing Nobel-díjas brit író, a feminista irodalom ikonikus alakja - írja a The Guardian.

Lessing 1919. október 22-én brit szülők gyerekeként született Perzsiában (a mai Irán). Még gyermek volt 1925-ben, amikor szüleivel együtt az akkori Dél-Rodéziába (ma Zimbabwe) költözött egy brit kolónia tagjaiként, így gyermekkorát főként ezen a vidéken töltötte.

Bár ő maga protestáns volt, egy római katolikus lányiskolába járt a mai Hararéba 15 éves koráig. Később elköltözött otthonról és dadusként dolgozott, ekkoriban önmagát képezte azt őt alkalmazóktól kapott könyvekből - olvasható a wikipedia szócikkében.

Kétszer házasodott meg, és mindkétszer hamar elvált. Három gyermeke született. Első férje Charles Wisdom volt 1939-1943 között, második férje 1945-1949 között Gottfried Lessing. Az apartheid rendszer elleni tiltakozásai miatt kitiltották Zimbabwéból, ezért Londonba költözött a legfiatalabb fiával 1949-ben. Fiatalon a brit kommunista mozgalmak tagja lett, ám az 1956-os magyarországi forradalom leverésének hatására eltávolodott az eszmétől.

Legismertebb műve az 1962-ben született Az arany jegyzetfüzet, ami a feminista irodalom klasszikusává tette őt. A regény egyik főszereplője, Anna Wulf írónő alakja Virginia Woolf szintén feminista írónő előtti tisztelgése volt. Magyarul is megjelent A fű dalol című könyvében egy fehér farmerfeleség és egy fekete alkalmazott tiltott szerelmén keresztül mutatja be az afrikai társadalom visszásságait.

Doris Lessing 2007-ben, 87 évesen irodalmi Nobel-díjat kapott, ezzel ő lett minden idők legidősebb irodalmi díjazottja és egyben a 11. női irodalmi Nobel-díjas. A díj odaítélésének indoklásában és a méltatásban díjazták „azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt, aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport