Lököm a bókot, míg kilépsz a bugyiból

2013.11.18. 20:11
Észre sem vesszük, hogy nő létünkre is durván szexista popslágereket dúdolunk könnyedén, vagy hogy pont úgy rázzuk magunkat szombaton éjjel, ahogy a rapben lekurvázott egyszerű nő. De mit tehetnénk, ha a kirekesztő vagy megalázó számok még a szigorúan szabályozott közrádióban is elfogadottak?

Hello Jessica, you are beautifull
Lököm a bókot, míg kilépsz a bugyiból.
Rámlőtt Cupido, és a dumám nem oltás,
Helló Klau, tiéd a legdurvább dekoltázs.
Hello Dóri, olyan ari vagy,
Akarod kérni, hogy hívjalak meg fagyira?
Neked nem számít, hogy nincs BMW-m?
Imádod a MÁV-ot, tenger helyett jó lesz majd Aliga?

Ön szerint szexista a Hello lányok szövege?

Ez Halott Pénz, Diaz és Mentha legújabb slágerének egy részlete (Diaz szövege), tipikusan az a dallamos pár sor, amit napokig nem lehet kiirtani a fejből. Hasonlóan nagy probléma, hogy a szám összességében arról szól, az énekes hogyan próbál felcsalni magához különböző lányokat egy kis szexre. Habár a Kultúrfitneszben már elgondolkodtak azon, szexista-e a nóta, a beszélgetésnek sok értelme nem volt. Hiába mondta ugyanis Molnár Cecília, a Nyest.hu felelős szerkesztője, az ELTE nyelvészdoktorandusza, hogy mennyire károsak az ilyen szövegek, a férfi műsorvezető, mintha ott sem lett volna a beszélgetésen, eldarálta véleményét, és egy „nem szexista” pecséttel lezárta a kérdést.

Halott Pénz - Hello lányok (feat Diaz, Mentha)

Halott Pénz, vagyis Marsalkó Dávid nem hallotta ezt a rádióműsort, sőt, az Indexnek azt mondta, más sem szólt még rá szexizmusa miatt. „Nem tudom, a szexista, az pejoratív, mármint negatív töltetű szó?” – kérdezte az Indexet az énekes. Szerinte a Helló lányok csak arról szól, hogy szeretne megismerni különböző lányokat, randira hívná őket, „de ha ennek szex a vége, az sem probléma”. A szöveg írója szerint ez egy csajozós, laza, tiszteletteljes szöveg.

Megítélni, hogy mi szexista, szubjektív dolog. Anita Sarkeesian, a Feminist Frequency jogvédője szerint már az olyan szórakoztatóipari termékek, vagyis videójátékok, filmek, zenék is problémásak, amelyekben a nő élete értelmének vagy nagy Őnek kiált ki egyetlen személyt. Ilyen például Shakira: The One vagy például Britney Spears: I'm A Slave 4 U című száma (a klip önmagában felér egy pornórészlettel), ahol persze a férfi az áldozat.

Britney Spears - Work Bitch
Britney Spears - Work Bitch

Kapcsolódnak azok a számok, amelyekben a nők ragadozó módjára támadják le az ártatlan férfiakat (Nelly Furtado: Maneater vagy Kanye West: Golddigger). Persze az sem pozitív, ha a nőket tárgyként kezelik, mondjuk hangszerekként, ahogy az Omaha Bitch klipjében, vagy amikor a prostitúció magasztosul, ahogy a Moulin Rouge közismert slágerében, állítja a jogvédő.

Sarkeesian és társai szerint ezekkel a tartalmakkal az a baj, hogy erősítik a sztereotípiákat, miszerint a nők eszközként használják saját magukat vagy szexualitásukat. De milyen megénekelni való téma marad ezeken és a cuki állatkölykökön kívül?

Halott Pénz egy másik számáról, A feneked a gyengém címűről – amely az Index lejjebb látható listáján is szerepel – a zenész elmondta, az „gyakorlatilag egy szerelmi vallomás, szexuális töltettel”. Azt azért elismerte, lehet, hogy számai valakinél már átlépnek bizonyos határt. „Ízlések és pofonok, de nálam ez belefér, ez a mindennapok része”.

Mystikal - Shake It Fast
Mystikal - Shake It Fast

Akárcsak a Belmondo Emelt díjas lányok című nótája,

A szerelemtől kivirultok, ugye emelt díjas lányok?
Ha kopognak, mire vártok? A szerelő jött hozzátok.
Szerelemből milliárdok, ugye emelt díjas lányok?

a Nyers Fényre csúnyuló lányok című zenéje,

Figyi, hogy óvják meg a lányok a lelküket, amikor álmodoznak!
A valóság helyett sírnak egy hetet. Így élhet évekkel túl a nõm is engemet.

vagy például a Brains feat. Punnany Massif Nem csak te vagy című száma.

Annyi humor van benned, mint amennyi ész,
/nekem/ drágább vagy drágám, mint amennyit érsz.
Mindened a státusz, a Symbol a szimbólum,
kedvenc regényed, a Hogy élj faszikból? fórum.

Molnár Cecília nyelvész is megerősítette a jogvédők álláspontját: a slágerek általánosító megfogalmazásait sokszor halljuk, hatással vannak ránk, erősítik a sztereotípiákat az üresfejű, pénzéhes, külsőségekkel túl sokat törődő, pletykás nőkről, akik esetleg még csúnyák is. Persze a cím mindig túloz, a refrén meg mindig enyhíti a keményebb versszakokat, de ettől kinek lesz jobb?

Csináld, ha mondom!

A rapkultúra önmagában kiaknázhatatlan tárháza a szexizmusnak, és mivel a New York-i zene hatással volt a világ zenei fejlődésére, nem dobta ki magából a nőket alsóbbrendűként kezelő dalszövegeket sem.

Ying Yang Twins f Lil Jon - Salt Shaker
Ying Yang Twins f Lil Jon - Salt Shaker

Majka azt mondja, „ezzel semmi gond nincs, ez teljesen rendben van”. A rapper szerint néha már egészen vicces, ahogy a társadalom egyenlővé akarja tenni a nőket, hiszen éppen ettől lesznek megkülönböztetve.

Majka: Tündi bündi

Mosás, főzés, takarítás - ez a dolgod,
úgyhogy usgyí, gyerünk csináld, ha mondom!
Én nem vagyok apám, hímsoviniszta,
de jobban szeretem ha egy nő befogja,
és tudja hol a helye, tudja mi van vele,
és nem hív fel percenként, hogy jaj, mi van veled?

A Tündi Bündi című, kilencéves slágerét a rádiók és a tévék is sokat játszották, de még ma is hallani néha. Szerinte ez egy remek nóta, és ha meg kellene magyaráznia a szövegét, az pont olyan lenne, mintha a Republicot a „ vap vap suvapvapról " kérdeznénk. „Ez egy jó nóta, olyan, ahogy én látom a világot.” Majka elmondta, a szöveget azután írta, hogy szakítottak Fresh Andival, ő volt a múzsája. „Nem azért írtam, hogy tetsszen a lányoknak, és különben sem lehet bántó, mivel az igazságot írja le” – mondta, és hozzátette: „nem értem, mi a problémája vele egyeseknek”.

Nelly - Tip Drill
Nelly - Tip Drill

Szerinte sok nő csak a férfiak pénzére hajt, de ezt nem ismerik el. „Ha a nők elismernék, hogy ilyenek, akkor nem nekünk kellene őket bemutatni saját maguknak.” Majka szerint amúgy nem baj, hogy „a nők sok mindent el tudnak érni azzal, ami a lábuk között van, amikor viszont a pénzes pasikra alapozzák az egész életük, az undorító”.

Az év nője a videoklipben meztelenkedő

Nőjogi aktivisták ezekben a hetekben több kerekasztalt is szerveznek azzal kapcsolatban, milyen hatással van a média a nőkre. Ilyen az Üvegplafon legutóbbi része, de az LMP nőtagozata is egy szexista videoklipre hegyezte ki eventjét.

Utóbbi közvetlenül a nagy füves Robin Thicke balhés nótájából, a Blurred Linesból indul ki, amely jogvédők szerint az anális nemi erőszakról szól, ráadásul klipjében is csak arra használják a nőket, hogy meztelen háttérként szolgáljanak az énekesekhez. (A számot a megjelenés után egy héttel letiltotta a YouTube, aktivisták tucatjai fenyegetőztek fakanál helyett análfával, és még egy profi paródia is készült.) Ennek ellenére a női főszereplőt, Emily Ratajkowskit Az év nőjévé választották az Esquire olvasói, a Hunger Gamesből is ismert Jennifer Lawrence helyett, akinek egyesek szerint diétáznia kellene.

De szerencsére az ilyen vélemények, és mindaz, amit ezekből a rádiókban egy-egy zeneszám közben hallunk, nincsenek ránk különösebb hatással, vallja Hammer Ferenc médiakutató, szociológus. Szerinte a szexista daloknál „sokkal gázabb”, amit a magyarok úgy általában csinálnak, és ezzel az élet minden területén jelenlévő nemi diszkriminációra utalt. Hammer felidézett olyan mondásokat is, mint hogy „az asszony verve jó”, és a telefonban elénekelte a „Julcsa, gyere le a trafóházba” kezdetű dalt, amely úgy folytatódik, hogy „hadd vezessek kétszáz voltot a picsádba". „Van honnan merítenünk, ha szadista tartalomról van szó”, mondta.

Rick Ross feat. T-Pain - The Boss
Rick Ross feat. T-Pain - The Boss

„A társadalom nőellenes, nőgyűlölő módon él” Hammer szerint, és erre „a gengszterrap rátesz egy lapáttal”. De a média felelőssége ebben egyre kisebb, hiszen ma már egyre kevésbé a tévéből vagy a rádióból tájékozódunk, sokkal inkább alternatív internetes oldalakon vagy a Facebook-posztok alapján jutnak el hozzánk az üzenetek. „A társadalmat nem a média teszi olyanná, amilyen, nem a popkultúra változtatja az embereket”.

A kutató felidézte a hatvanas évek nagy hippikorszakát, az élet minden területére kiterjedő stílusváltást is. „Azt sem a Metró együttes csinálta.” Hammer szerint viszont „könnyebb rámutatni a Petőfi rádióra, mint a családját verő Kovács Jánosra”.

Más véleményen van Unoka Zsolt, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján működő pszichoterápiás osztály főorvosa. Szerinte ahhoz, hogy megszűnjön a nők elleni erőszak, ahhoz kulturális átalakulás kell. „Megszűnéséhez nem elég, hogy a pszichoterápia elérhető legyen, de jogi, fizikai (rendőri) védelem is kell, hosszú távon pedig az, hogy a társadalom és a kultúra egyértelműen elutasítson minden véleményt, amely szerint az erőszak elfogadható. Az erőszak elutasítását a média minden csatornáján közvetíteni kell, hogy ez ne legyen a férfiak számára vagány, menő dolog, ők is ítéljék el egymás között” – mondta a szakember, amikor az erőszak mentális utóhatásairól beszélt. Hozzátette: ezen Magyarországon még nagyon sokat kell dolgozni.

Svéd tévé rulz

A szokásos korhatáros besorolás mellett Svédországban októberben négy moziban indították el a filmek női szempontból történő besorolását, vagyis az alapján is osztályozzák a filmeket, hogy milyen szerepet töltenek be azokban a nők.

Az „A” besoroláshoz a filmnek át kell mennie a Bechdel-teszten, vagyis a produkcióban legalább két megnevezett női szereplőnek egymással kell beszélgetnie, méghozzá úgy, hogy nem egy férfi a téma. A teljes A Gyűrűk Ura-trilógia, az összes Star Wars-film, A közösségi háló, a Ponyvaregény és egy kivételével minden Harry Potter-film is elvérezne ezen a vizsgán

Az Index listája itt:

Ezeket a zenéket természetesen mi sem ismertünk, egy-egy volt kollégiumi szobatárs vagy egyszer látott facebookos ismerős ajánlotta őket. A marginális példáktól, például a Miszterek Ribanc vagy, a Kegyelemkettes A Nő, a Sugera-Bugera Lucskos punci vagy a Metal Lady Azé a nő, aki megműveli című számától a listában eltekintettünk, és egyébként is a teljesség igénye nélkül dolgoztunk. Fenntartással hallgassák!

Takáts Tamás: Pocsolyába léptem

Pocsolyába léptem, sáros lett az új cipőm,
Hiába keféltem, elhagyott a nőm.
Hát akkor... minden jót bébi,
kérlek, ne sírjál!
Sírtál volna akkor, mikor elhagytál!

Hobo Blues Band: Hosszúlábú asszony

Hosszú a lábad, túl nagy a szájad.
Ha kell, ha nem, te mindig beszélsz.
Tőlem kiabálhatsz, befogom én a szádat, be én!
Hosszú lábú asszony, levegőt az orrodon vegyél!

United: Hófehér jaguár

Mikor figyelem őt
A gyönyörű buta - gyönyörű buta nőt
Már szemezünk rég, de kiderült, hiszi még a
Hercegről a mesét, bedobom neki hát
A csajozós figu - csajozós figurát

L.L. Junior: Raggamoffin 2

Te meg baby jó lenne ha döntenél, az összes spanom a teremben csak minket néz!
Csak a miénk lehet az egész éjszaka, a végén úgysem mész haza (...)
Mutasd, hogy kevered-kavarod, tekered csavarod, rázod a bulád már!
Eredetibb a stílus, hogy ha még mélyebbre mész!

Halott Pénz: A feneked a gyengém

Hogy legyek én igazán gyengéd,
Amikor a feneked az én igazi gyengém?

2 Chainz feat. Nicki Minaj - I Luv Dem Strippers
2 Chainz feat. Nicki Minaj - I Luv Dem Strippers

Punnany Massif: Más ágyában

Vad éjszaka és másnap a kis bugyuta,
Nagyon nem csörög a teló, "hú pedig azt mondta".
Könnyen jöttél, ezért hát könnyedén is mész,
Törlöd könnyes szemed, pedig te döntöttél.
Hol van már bennetek a büszkeség, spiritusz, meg tartás?
B10 az összes, mire a feminista bagázs?

Animal Cannibals 1x1

Az egyiknek az a legfőbb erénye máig
Hogy két perc alatt eljut a sziától az ágyig
Egy másik meg azzal büszkélkedhet
Ha évekig fűzöd akkor se enged
A választék az nem csekély
De van egy közös gond: a női szeszély.

Sipos F. Tamás: Nincs baj baby

Tudom, sokat betegeskedtél, s nem ment jól a suli,
És Arkhimédész nem számít, ha este megint buli.
De ha beleülsz este a kádba, csak a túlfolyóban bízz:
Ha teleengedted, ne lepődj meg, ha kifolyik a fürdővíz.
Bezzeg a fodrász, a kozmetikus tudja,
És az a hiba, hogy ha teheti el is mondja.
Jön az a sok bölcsesség és világos már minden,
Csak az nem, hogy itt szebb lehetsz, de okosabb biztos nem.

Z'zi Labor: Nagyot nőztem a szemedben

Te csak nő vagy sajnos, látom, úgysem érted,
Hogy férfi szívem miért bánatos
Hisz' nem tanított arra meg az élet,
Hogy rámenős légy, ne csak álmodozz!

Rituális rémtettek: Nő vagy csak Nő!

Nem vagy okos, csak nagyon szép
Nő vagy, csak nő, de-de-de dekoratív jelenség
Ide kis rúzs, oda a festék
Olyan vagy már, mint egy festett kép.
Többre vágysz, házra és pénzre,
Szép csillogó, ékszerekre.
Kicsinyes vagy, műkedvelő
Nő vagy csak nő.

Dopeman: Minden volt csajom

Olyanokat csinálok vele,
Amire neked mindig azt mondta: ”Jaj Bébi Neee!”
Nyalatom és a seggem és a hátára hugyozok
Ő meg úgy élvezi, hogy csak vinnyog
Mert, ha egyszer is megbasztam én ezt a bulát
Utána visszasírja Dopeman papát
Hozzám képest Casanova csak egy majom
Ez az amit vág, minden volt csajom.

Ganxsta Zolee és a Kartel: Stricik és kurvák

És úgy, ellőttem,
De én nem szeretlek, csak baszni jöttem.
Ez a kibaszott picsa most meg azt hiszi, hogy kell,
Nem tudja, hogy hideg a Kartel.

Megasound System: 1 Qrva 2 dologra jó

Csupa olyan lány, aki régen sokan terpesztett,
de amikor a jövőjükről volt szó, egészen mást terveztek
Ma csak egy a lényeg rajtuk, a formás mellük és a kerek, faszállító seggük
Szopós szájuk, szeszélyes természetük, hogy minél több kan menjen el velük

Egy kurva két dologra: baszni és pénz keresni

Jay-Z feat UGK - Big Pimpin
Jay-Z feat UGK - Big Pimpin

Action: V.P.P.

Ha nagyon rinyálsz, és nem vagy satnya,
Megkapod a magadét, felkenünk a falra.
Kilőttem a tárat, na húzz el innen,
Nem kellesz már senkinek ezen a szinten.
Nem kell az ilyen, bassza meg, az élet
Egy sokkal jobb bulát ad, ha kérek!

Tirpa: Gádzsik 3

Hiába zokogsz, tudom, bármikor képes vagy rá
Vívd meg egyedül a csatádat, nem érek rá most, hagyjál
Amíg PS-ezek, addig te kényeztessél,
Itt nincs egyenjogúság, könyörögj, hogy elélvezhessél.

illetve Tirpa: Gádzsik 2

Az urad én vagyok, te nem vagy más csak rabszolga,
Az baszna be, ha a cashemmel egy kurva nagyzolna.
Minnél gecibb vagyok, annál jobban imádtok,
Az oltásokra lesz a legjobban nedves a pinátok.

LGT: Ő még csak most 14

Ha egyszer megnézed, tudja, hogy miért nézed,
Én csak azt tudom, hogy ő még csak most tizennégy.
Nem hisz a mesékben - ez van a szemében,
Nem tudja mi van, mi van a fejében.
Ne nézz rám, ne nézz rám, ne nézz, ne nézz, ne nézz rám!

Bikini: Megüssem, vagy ne üssem

Kiszívott nyakkal jött haza,
De nem jött igazán zavarba,
Belehazudott a szemembe,
Kinyílt a bicska a zsebemben.
Megüssem, vagy ne üssem, azon tűnődtem. (Üsd meg!)
Egy nagy pofon nem old meg semmit sem.

Pál utcai fiúk: Fiatal lányok

Jóleső izgalom. Egy kicsi-kicsi fájdalom.
Nem kell, hogy védekezz, erőszak önmagadon.
Térdelj le, ha kell az életed,
Ne hagyd, hogy végezzek veled!

és végül egy női válasz mindezekre: Venus: Kockahas

Szép váll, csinos láb, csupasz mell, bronzos bőr és kék szemek.
nálam nincsen szerencséd!
Izmos kockahas, üres fej, te is csak kirakatbábu vagy,
túl szép, hogy igaz légy!

A szexista dalok külföldi mintái közül komment nélkül ajánljuk Sir Mix-a-Lotot, akinek tételmondata „I wanna get you home, and ugh, double-up, ugh, ugh”, de meg kell említeni Necro művészetét is, különösen azt a videót, amelyben kijelenti, hogy „az élet olcsó, akárcsak a kurvák Budapesten”, Jay-Z-t, akinek 99 problémája között nem szerepelnek a ribancok, Majka ajánlásával pedig szerepeljen itt Gucci Mane is, „nulla agysejttel a tengerentúlról”. Az extra gáz kategóriában a szexista karácsonyi számok top ötjét ajánljuk Anita Sarkeesian gyűjtésében, aki pedig szeretne naprakész maradni a témában kövesse a Misogynistic Lyrics that aren't Rap tumblrt.

A cikkben nem tértünk ki azokra a slágerekre, amelyek szexista videoklippel operálnak, hiszen a Velvet toplistáját a végtelenségig bővíthetnénk klipnek álcázott pornófilm témában.

És most szavazzon:

Ön szerint melyik szám szexista?

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport