Kitüntetést kapott a zsidózó egri potentát

2013.11.18. 15:48
„Az egri Dobó Kardja Rend az eredeti magyar vitézi szablya hiteles másolatával jutalmazza azokat, akik Eger városát személyükben, tetteikben, karakterükben, elkötelezettségükben kimagasló szinten képviselik.” Mint például a 2011-ben heveny zsidózáson kapott Várkonyi György, akinek Eger fideszes polgármestere, Habis László még pénteken adta át a kitüntetést.

Várkonyi és Keller Péter (Gárdonyi Géza dédunokája) kitüntetéséről a Heves Online számolt be a Kard a ma példaképeinek című írásában. A díjat 2008 óta ítélik oda, azóta, hogy Homa János, egykori fideszes országgyűlési képviselő és egyben a rend alapítója Dobó István dobóruszkai újratemetésekor ráébredt, hogy Egernek és az egész magyarságnak óriási adósságai vannak a várkapitánnyal kapcsolatban.

Dobó megérdemli, hogy az utókor őrizze, ápolja az emlékét. Hogy sokaknak példaképe legyen, ahogy példaképek lehetnek azok is, akik megérdemelten kapják meg Dobó kardját.

Azt, hogy mennyire lehet példakép az a Várkonyi György, aki egy 2012 májusában napvilágra került hangfelvétel tanúsága szerint a baloldalisága miatt Egerben tiltólistára tett Székhelyi Józseffel kapcsolatban azt a megjegyzést tette, hogy „nem jöhet a városba,  mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó”, nem tudni. Feltettük a kérdést Homa Jánosnak is, aki nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilatkozni, de azt megjegyezte, hogy tiszteletreméltó egri polgárnak tartja Várkonyit.

Ennél bőbeszédűbb volt Habis László polgármester, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy van-e vétójoga a kitüntetettek személyét illetően, és mennyire tartozik hozzá Eger városának kimagasló szintű képviseletéhez a heveny zsidózás. A polgármester válaszában kifejtette, hogy

ez egy civil kezdeményezésű elismerés. Nem veszek részt a jelölésben, és természetesen vétójogom sincs, de a Dobó Kardja Rend megtisztelt azzal, hogy Eger polgármestereként én adhatom át a várvédelem jelképének tekinthető míves kardot. Véleményem szerint jól is van ez így: helyesnek tartom, hogy az egriség egyik fontos szimbólumát, a városvezető nyújtsa át a kitüntetetteknek.

Ezzel persze semmi baj nincsen, sőt, a polgármester nyugodtan osztogasson kitüntetést, kardot, amit csak jónak lát. Nekünk azzal volt bajunk, amit az egyik kitüntetett mondott pár évvel ezelőtt, az egri közgyűlés kulturális bizottságának ülésén. Erre vonatkozóan Habis László elmondta, hogy

A kérdésében megfogalmazott állítás téves, ön most egy parázs vitában, provokatív kérdésként megfogalmazott, szerencsétlenül sikerült félmondatot állít be kijelentésnek. Ha nem emeljük ki a kontextusból ezt a mondatrészt, akkor egyértelműen látható, hogy az élesen megfogalmazott kérdéssel Várkonyi György éppen arra világított rá: nonszensznek tartaná, ha bárkit politikai nézetei, vagy származása alapján ítélnének meg. Ez a mondatrész a sajtóban sajnálatos módon önálló életre kelt, és miután tisztában voltunk az ennek kapcsán kerekedett ügy súlyával, személyes találkozás keretében követtük meg Székhelyi Józsefet, valamint találkoztunk Izrael nagykövetével is. 

Az ügy miatt 2012 májusában lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt. Az ügyekből Habis László szerint nem lett semmi, mert

mindegyik fél kijelentette, hogy az ügyet lezártnak tekinti. Ezt nagyon komolyan gondoljuk ma is.

A 2011-es zsidózás megnyugtató lezárásaként viszont – mint ahogy az az Indexhez eljuttatott, tavalyi, Három honatya a Dohány utcai zsinagógában című sajtóközleményből is kiderül – Eger városa kanosszát járt Budapesten, ahol a zsinagógai látogatás alatt/közben/után Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, a Fidesz egri választókerületi elnöke, és dr. Lukács Tamás, a KDNP képviselője, a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke is találkozott Izrael magyarországi nagykövetével. 

Sőt,

Habis László polgármester közvetlen, őszinte beszélgetés keretében biztosította Székhelyi Józsefet arról, hogy Eger nem kirekesztő város. A hevesi megyeszékhely történelme során mindig is befogadó, integráló település volt, és ma is az. 

Mindez teljesen érthető, és elfogadható, mondhatni igazi européer problémamegoldásra vall, csak azt nem értjük, ha az ominózus állítás téves, nem is úgy hangzott el, sőt, a büdös zsidózás tulajdonképpen csak egy szerencsétlenül sikerült félmondat volt, akkor miért kellett megkövetni Székhelyit és a nagykövetet, miért követelt vizsgálatot a Fidesz, és miért váltották le a kulturális bizottság levezető elnöknőjét?