Tervezz egy pavilont Szőcs Gézának!

2013.11.18. 13:52 Módosítva: 2013.11.18. 13:54
Bárki indulhat a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja látványötleteinek elkészítésére kiírt pályázaton, a terveket december 16-ig lehet benyújtani.

Szőcs Géza, a milánói világkiállításért felelős kormánybiztos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az expón a magyar szereplés kialakítása egy kétéves folyamat eredménye lesz, a jelenlegi pályázat a magyar pavilon felépítéséről és tartalommal való megtöltéséről szól.

Magyar tradíció és kultúra

Ők döntenek

Az ötletpályázatra érkező terveket héttagú zsűri bírálja el. A testület elnöke maga Szőcs Géza, tagjai: Bugár-Mészáros Károly építészmérnök, építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum korábbi igazgatója, Csízy László építészmérnök, az Odooproject képviselője, Guttmann Szabolcs építészmérnök, volt nagyszebeni főépítész, Kálmán Ernő építészmérnök, az International Union of Architects képviselője, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnöke, Mőcsényi Mihály Sir Geoffrey Jellicoe-díjas tájépítész, valamint Szegő György, a Régi-Új Magyar Építőművészet folyóirat főszerkesztője.

A részletes kiírás itt található. A terveket december 16-ig lehet benyújtani. Az eredményhirdetés időpontja 2014. január 15. Az első díj négymillió, a második kétmillió, a harmadik egymillió forintos pénzjutalommal jár.

A pavilon kivitelezési terveit közbeszerzéssel fogják kiválasztani, erről egy másik grémium fog dönteni - hangsúlyozta Szőcs Géza. Az expót 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg Milánóban "Táplálni a világot, energiát adni az életnek" mottóval. A világkiállítás fő témái az egészség, a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés lesznek.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a magyar szereplésnek egy Dante-idézetet választottak mottóul, amely Babits Mihály fordításában így hangzik: "Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át...". Magyarország három kiemelt témakörrel lesz jelen: a vízzel, a GMO-mentességgel - ezen belül az őshonos állat- és növényfajok génmegőrzésével -, illetve az ország elkötelezettségével a fiatal generációk környezettudatos nevelésére. Szőcs Géza megjegyezte, hogy jelenleg a törvényi környezetek "szinkronba hozásán" dolgoznak, azaz a magyar eljárási rendet és törvényi szabályozást próbálják összhangba hozni az uniós és az olasz szabályozással.

A Kormányzati Információs Központ korábban az MTI-vel azt közölte, hogy a pályázatra a kiírók olyan tervek benyújtását várják, amelyek kötődnek a világkiállítás és Magyarország által választott specifikus témákhoz, tükrözve a magyar tradíciót és kultúrát, illetve amelyek alapul szolgálhatnak a pavilon végleges terveinek elkészítéséhez.

A magyar pavilonnal kapcsolatban elvárás, hogy természetes, fényáteresztő és a magyar innovációt is megjelenítő anyagokból épüljön fel, emellett lebontása, szállítása és ismételt felépítése is könnyen kivitelezhető legyen. Az épületen belül az irodai és vendéglátói célokat szolgáló területek mellett kisebb színház- és konferenciaterem kialakítását is tervezik.

A pavilont Milánó után Magyarországon is felállítják, utóhasznosításának célja Magyarország természeti és kreatív értékeinek, valamint kulturális örökségének bemutatása.