Évente 106 milliárd forintnyi műkincset lopnak el Nagy-Britanniában

2013.11.19. 08:21

Mindössze a kábítószer-kereskedelem virágzik jobban a műkincs- és antikvitáslopásnál Nagy-Britanniában a BBC helyzetképe szerint. A közszolgálati rádió 5 Live Investigates című műsorából kiderült: a műkincslopás évi mintegy 300 millió fontot (106,34 milliárd forintot) hoz a bűnözők konyhájára. Ennél csak a drogkereskedelem jövedelmezőbb üzlet.

A rendőrség vezető tagjait tömörítő testület (ACPO) riadót fújt az adatok láttán, és a hírek szerint már hétfőn egyeztetett az English Heritage nevű műemlékvédelmi szervezettel, hogy új stratégiát dolgozzanak ki a bűnözés e fajtája ellen. Az ACPO szerint a szervezett bűnözés érdeklődése egyre inkább a múzeumokban, könyvtárakban, magángyűjteményekben és archívumokban őrzött ritkaságok felé fordul, hogy a lopásokból befolyó pénz révén finanszírozzák további ügyleteiket.

Az elkövetők már a szélsőséges erőszaktól sem riadnak vissza. "Egyetlen darab sok millió fontot érhet és a világ minden táján felkeltheti a bűnözők érdeklődését" - mondta Andy Bliss, az ACPO műkincslopás elleni csoportjának vezetője. A hatóságok szerint 1991 óta hozzávetőleg 60 ezer műkincs és műalkotás eltűnését vagy ellopását jelentették a szigetországban.