Újra várják a legjobb sajtófotókat

2013.11.21. 14:05

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége ismét meghirdeti a Magyar Sajtófotó Pályázatot. A pályázatra elsősorban a magyarországi és határon túli sajtó munkatársainak jelentkezését várják, de a verseny nyitott az amatőr fotósok számára is. A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a magyar fotóriporterek legnagyobb seregszemléje. Az alapítása óta (1971) minden évben megrendezésre került. 

A tavalyi Sajtófotó Hír kategóriájának első helyezettje Móricz Simon (Népszabadság) - Kilakoltatás című képe. Nézzék meg a 2012-es pályázat legjobbjait a Nagyképben!
A tavalyi Sajtófotó Hír kategóriájának első helyezettje Móricz Simon (Népszabadság) - Kilakoltatás című képe. Nézzék meg a 2012-es pályázat legjobbjait a Nagyképben!

A pályázatra jelentkezni 2013. január 1. és december 31. között készült képekkel lehet. Egy pályázó összesen 30 képet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, ez utóbbi maximum 10 képet tartalmazhat. 

Ahogy eddig, úgy most is lehet hír-eseményfotóval, képriporttal, emberábrázolással pályázni, de van művészet, sport, természet és tudomány, társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia és bulvár, humor kategória is. Az eContest nevet viselő online rendszerben történik a pályázatra jelentkezés és a képek feltöltése, az előválogatott képek és a fotósok szakmai portfóliójának bemutatása, illetve ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapja (www.sajto-foto.hu) 2013. december 14-től három héten át várja a jelentkezők képanyagait. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezés lezárásáig, 2014. január 5-ig, a pályázók szabadon módosíthatják az eContest felületen keresztül. A feltöltött pályaművek a zsűri által történt előválogatást követően válnak nyilvánossá a honlap látogatói számára. Az oldalon 2007-ig visszamenőleg megtekinthetők a zsűri által előválogatott pályaművek anyagai és a díjazottak portfóliói.

A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják el a 2014. január 17-től 19-ig tartó nyilvános zsűrizésen. „Izgalmas munkára számítok – mondta Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese, az öttagú zsűri idei tagja –, hiszen az elmúlt években is kiváló pályaművek érkeztek, emellett sok olyan esemény történt Magyarországon is, amiről a külföldi orgánumok híradásain keresztül nyilván értesültem, de az igazi finomságokat, a humor és a dráma árnyaltabb oldalát hitelesebben közvetíti az, aki személyesen is részese a történéseknek.”

A tavalyi legjobbakat itt nézhetik meg.