Buli lesz az Indexben!

2013.11.22. 18:29
Vodka tejjel, mámor és a világ elsőszámú dj-je. Partikban és koncertekben bővelkednek a hét utolsó napjai. Szeretettel köszönti önöket és a hétvégét az Index programajánlója.

Szerda óta ünnepli fenállásának immár tizedik évét a Skandináv Ház, vagy ahogy magát hirdeti "Magyarország legészakibb pontja". Az öt helyszínen is zajló eseményen filmezhetünk a Toldi moziban, lesz még könyvbemutató és kiállítás, illetve koncertet ad egy álmodozós norvég női duó, az Mmm és a dán When Saints Go Machine. Szerdától vasárnapig, több helyzínen

Tavaly szeptemberben volt ötven éve annak, hogy megjelent Anthony Burgess kultikus regénye, a Gépnarancs, és pénteken lesz húsz éve annak, hogy elhunyt a szerző. Az évforduló apropóján tehát a Karóva Tejbárnak öltöztetett Vittulában gyűlnek össze a málcsikok és gyévocskák, hogy néhány tejalapú italtól és némi zenétől horrorsón kirúghassanak a hámból. Megkóstolhatjuk például a könyvből és filmből egyaránt ismert malakót (tejes vodka), a tejből és rumból készülő tejmegméget, vagy a kakaó és vodka keverékét, a bohóclicót. Az estét a halhatatlan Ludwig van Beethoven szignálja nyitja, majd fellép a Panoramic Barrier, utána pedig a film hangulatához illő cold wave, dark punk és cabaret zenék töltik meg az estét. Péntek, 20:00, Klub Vittula (Budapest, Kertész utca 4.)

"Semmit se adok, csak elveszek" – énekli Menyhárt Jenő az Európa Kiadó "Küldj egy jelet" című dalában, és ugyanezzel a címmel szervez egész estés tematikus bulit a Beat On The Brat is, amely során a magyar újhullám legjobb dalaira lehet bulizni. Egész biztosan felcsendül majd egy-egy dal a Spionstól, a KFT-től, a Bizottságtól, a Trabanttól és a Neurotictól, a Nagy Feró vezette Bikinitől, a Galla Miklós által vezetett GM49-től, és minden bizonnyal megelevenedik a nyolcvanas évek punkja is olyan zenekarokkal, mint a Herpesz, a CPG vagy a 88-as csoport. Péntek, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)

GM49 -BÉLÁT ITT NE KERESSÉK 1984-POP SHOP

Rockbuli lesz az Indexben! Na, nem a szerkesztőségünkben, hanem a Nagy Diófa utcai Index nevű autós sörözőben. Koncertezik a szexisen dögös Supernaked és az epikus pop-punk himnuszokat sorozatban gyártó Somersault Boy. "Rokk, szeksz, Zugló" – láttatják előre a fellépő zenekarok. Péntek, 20:00, Index (Budapest, Nagy Diófa utca 17.)

Az ember hirtelen nem is tudja, sírjon-e vagy inkább nevessen, amikor megtudja, hogy ATB három év után újra Budapesten lép fel. Az André Tanneberger nevű német dj-t és producert 2011-ben a világ elsőszámú lemezlovasává választották a The DJ List nevű oldalon, a DJ Magazine ranglistáján pedig a tizenegyedik helyezést érte le 2009-ben és 2010-ben is. A bulit szervező Club Play exkluzív partiként jegyzi az eseményt. ATB-n kívül Rudee, Tebron és Poleposition forrósítja majd a hangulatot. Péntek, 22:00, Club Play (Budapest, Daróczi út 2.)

Ha valaki azonban az agyasabb elektronikát részesíti előnyben, annak a Bounce és a Nightdrive második közös bulija lesz a befuó, ahol a brit Lone élőzik majd. "Mámoros tánczene, eufórikus életigenlés, soha véget nem érő gyerekkor, Lone zenéje a lemenő nap reluxán átszűrődő fénye" – jellemzik érzékletesen az est házigazdái Matt Cutler számait, amelyek egyszerre élénkek, csillogóak és megnyugtatóak. Lone előtt Headshotboyz és Zovek, utána pedig Eyto és Anto veszi birtokba a lemezjátszókat. Péntek, 23:00, Toldi klub (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Ismét David Bowie előtt tiszteleg a Starmans nevű alkalmi zenekar, amelyet a poplegenda zenészrajongói hívtak életre még 2007-ben, hogy közös koncertprogrammal köszönthessék az énekest hatvanadik születésnapján. A tizenegy főt számláló csapat tagja például a Hiperkarmával és szólóban egyaránt sikeressé váló Frenk, Minda Endre a Hangmás éléről, Poniklo Imre az Amber Smith és a Poster Boy zenekarok feje, valamint Kőváry Zoltán, a Trousers frontembere is. A koncert után Indie Rehab is lesz a British Mood jóvoltából. Szombat, 21:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, Király utca 13.)

David Bowie - The Stars Are Out Tonight

Egyenesen Spanyolországból érkezik hozzánk az Arizona Baby zenekar, amelyet mintegy tíz évvel ezelőtt, a Castille sivatagban alapított néhány barát. A trió dalaiban a nyers country keveredik az autentikus sivatagi rockkal, és persze nem kevés déli szájízzel. A színpadot a hazai Nyughatatlan készíti elő, melynek tagjait a Johnny Cash iránti rajongásuk hozta össze, de szívesen nyúlnak a rockabilly-hez és az ötvenes évek jellegzetes hangzásához is. Szombat, 19:30, A38 hajó (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő)

Természetesen kifejezetten táncos rendezvényekben sem szűkölködik a hétvége: péntek éjjel Tesco Disco lesz a Corvintetőn, szombaton a Pornó Varieté izgatja fel a Fogasházat, a Toldiban az ír Kenny Hanlon – az Apartment kiadó éléről – csinálja meg a hangulatot, a Popméter pedig rendhagyóan nagy bulit visz majd a Beat on the Bratbe. Amennyiben viszont inkább másokat figyelnénk tánc közben, akkor az Aulea Alkotóműhely Body Building és Body Studies című előadásaira érdemes jegyet váltanunk.

Aki már megcsömörlött volna a hétvégi partiáradattól, és lélekben már inkább a karácsonyra hangolódna, annak a Néprajzi Múzeum adventi virágkötészeti kiállítását javasoljuk, ahol természetesen nemcsak bámészkodni, hanem vásárolni is lehet. A vásárban virágárusok, kézművesek, kerámiások, gyapjúfeldolgozók és mézeskalácsosok, illetve gyertya -, méz- és lekvárárusok kínálják majd portékáikat. A háromnapos rendezvény során a versenyző virágkötők – köztük 62 tanuló és 27 vállalkozó – munkáit is zsűrizik majd, azt követően pedig ünnepélyes eredményhirdetés is lesz. Péntektől vasárnapig, 10:00 – 18:00, Néprajzi Múzeum (Budapest, Kossuth Lajos tér 12.)

Második alkalommal rendezik meg a Villamosvezető Európa-bajnokságot, amelynek helyszíne – Ledniczki Zsuzsanna és Veperdi Tamás tavalyi bravúrja után – ezúttal Budapest lesz. Drezda után tehát most a magyar fővárosban versengenek majd 14 nagyváros (például Berlin, Barcelona, Nagyvárad, Firenze, Stuttgart, Manchester és Párizs) legjobbjai. Vasárnap a BKV megnyitja a Hungária kocsiszín egy részét, ahol villamoskiállítással és egyéb programokkal várják az érdeklődőket. Az esemény fővédnöke Tarlós István főpolgármester lesz. Vasárnap, 09:00 – 16:00, Hungária kocsiszín és Sport utca (Budapest)

Örömhír a családosoknak, hogy második születésnapját ünnepli a Bóbita magazin, aminek apropóján családi filmfesztivált tartanak az Aréna Plázában. A rendezvény keretein belül a plázamoziban újra megtekinthetőek a közelmúlt legsikeresebb animációs és élőszereplős családi alkotásai, például a Repcsik, a Hupikék Törpikék 2, a Szörny Egyetem, a Gru 2 és Rontó Ralph, de megnézhetjük akár Bogyó és Babóca tizenhárom új kalandját is. Ám a filmek közti szünetekben sem lesz időnk unatkozni, hiszen lesz bábszínház, Puskás Peti mesét olvas, fellép például a Kaláka, Kovácsovics Fruzsina, az Alma együttes és a Bélaműhely könnyűzenekar. Péntektől vasárnapig, Cinema City Aréna (Budapest, Kerepesi út 9. )