Felavatták Ady Endre felújított síremlékét

2013.11.22. 16:57
Ady Endre születésének 136. évfordulójára, felavatták a költő restaurált síremlékét Budapesten, a Fiumei úti Sírkertben.

A védett síremlék egy stockholmi magyar házaspár adományából újult meg - mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke az MTI-nek.

"A házaspár hivatalos úton keresett meg minket, hogy rendbe hozathassa a védett síremléket. Természetesen készséggel segítettünk nekik és örömmel vettük a felajánlást" - fejtette ki az elnök. A síremlék korábban megsüllyedt talapzatát teljesen megújították, és egy speciális résszel bővítették ki, hogy elbírja a Csorba Géza szobrászművész által készített Ady-szobrot, amelyet a felújítás során restauráltak.

A nagyvonalú, Ady-rajongó házapár Svédprszágban él, írta meg tegnapi számában a Blikk. Maros Magda vívóvilágbajnok a lapnak elmondta, férjével, Csillag Istvánnal annyira közelinek érzik magukhoz Ady-t, hogy szertartásosan keresik fel életének főbb állomásait. A síremléket felkeresve határozták el, hogy felújíttatják az 1930-ban készült szobrot. 

Az ünnepségen Lukács Sándor Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Ady-verseket adott elő.