Lehetséges a hétvégi időutazás

2013.11.29. 21:33
Merre menne, ha időgépbe szállhatna? Visszamenekülne a hideg elől a nyári fesztiválszezonba? Előreugrana a karácsonyhoz? Netán visszapörgetne húsz évet az időben? És mit szólna a gyermekkori tárasjátékozásokhoz? A hétvégén kicsit mindegyikre sor kerülhet. És még időt is ajándékozhat! Programajánló.

Így a télbe kanyarodva könnyedén hihetnénk, hogy már véget ért a fesztiválszezon, ám november utolsó hétvégéje több fesztivált is tartogat. Már szerda óta tart például a Negyed6Negyed7 Hanuka Fesztivál, amely során a város érintett negyedének szórakozóhelyein, közösségi tereiben, kulturális és gasztronómiai helyszínein zajlanak a sokszínű programok. Részben ehhez kapcsolódik a nyári Bánkitó fesztivál téli afterja a Kuplungban, ahol több külföldi előadó is fellép majd. Az év 333. napján tartják majd a Miazott fesztivált a Dürerben, ahol olyan mára legendává vált és a jelenkor újhullámát alakító zenekarok koncerteznek, mint a Korai Öröm, a Sajnosbatár, a grabanc és a Ricsárdgír. De szombaton tartják meg a Társasjátékok Ünnepét, Magyarország legnagyobb társasjátékos fesztiválját, illetve az idén már tizedik alkalommal jelentkező Újbor- és Sajtfesztivált is a Vajdahunyad várban, ahol ha nem tudnánk eleget költekezni, akkor még mindig útba ejthetjük a MÉZzz ide! nevű tematikus családi napot és mézvásárt. És ezzel még nincs vége, hiszen vasárnap lesz a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál és az Ezoterikus Karácsonyi Fesztivál is – bármit is tartogassanak ezek!

Olykor a legnagyobb dán reménységek egyikeként emlegetik a koppenhágai Broke duót, akik péntek este az A38 hajón lépnek fel. "Semmibe vesszük a hagyományos dalstruktúrát, a számaink pedig hatalmas gépek, lángoló erdők és földbe csapódó repülők kísérőzenéiként szolgálnak" – jellemzi sejtelmesen saját zenéjét a zenekar. Előttük a kortárs magyar underground egyik zászlóshajójává érő Hangmás játszik, utánuk pedig a Keep North folytatja a bulit. Másnap a zenekar dj-szettjét is meg lehet hallgatni a Beat on the Bratben, ahol egy New Meat- és egy Designer Drums-dj oldalán válogatnak kedvenc tánczenéik közül. Péntek, 20:00, A38 hajó (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő)

A Recorder magazin a ’93 ’til Infinity nevű bulijával ugrik vissza húsz évet az időben, és újságíróival kizárólag 1993 zenei terméséből válogatva csap múltidéző bulit. Ne feledjük, hogy ebben az évben halt meg Frank Zappa, oszlik fel a Pixies, adja legendás unplugged koncertjét a Nirvana és alakul meg a Daft Punk! "Elővesszük az év legjobb számait a Blurtől a Wu-Tang Clanen át a 2Unlimitedig!" – ígérik a szervezők. Péntek, 21:00, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)

Beck - Loser

Nem konkrét évbe, hanem egy érába repítenek vissza az Ipari Szakadárok. A nyolcvanas évekre fókuszáló bulisorozat továbbra is a korszak new wave, posztpunk és szintipop terméséből válogat. "A lejátszókban a legnagyobb wave slágerek, és titkos gyöngyszemek is ,1977-től egészen a '90-es évek elejéig" – írják. Ám 40 perces rendhagyóan táncos szettel is készülnek, amelyben a Madness és néhány más ska-zenekar (pl. Specials, Selecters, Skatalites stb.) dalaival forrósítják fel a hangulatot. Péntek, 21:00, Lokál (Budapest, Dob utca 18.)

Szombat este adja majd idei utolsó koncertjét a Heaven Street Seven, ami előtt az Isten Háta Mögött zenekar éléről ismert Pálinkás Tamás lép majd fel Tej nevű elektropop-projektjével, mialatt a Müsziben három fiatal magyar punkzenekar, a Fuseism, a Padkarosda és a Tumo játszik majd.

Késő estétől veszi kezdetét a Big Club Battle, amely során a legmenőbb belvárosi szórakozóhelyek (Corvintető, Ankert, Telep, Központ stb.) képviselői mérkőznek meg egymással, persze csak barátságos dj-párbaj formájában. "Nézzük mennyire magabiztosak embereink, úgy, hogy nem a helyet irányítják, hanem közvetlen a közönséget! Lesznek akiknek kilétét eddig homály fedte, de most lehull a lepel a nagyközönség előtt, premier plánban" – írja az esemény Facebook-oldala. A párbaj házigazdája a szintén versengő Toldi klub lesz. Szombat, 22:00, Toldi (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

És ha esetleg még ezen az időutazós hétvégén sem férne bele minden tervünk, akkor láthatjuk csak be, mekkora ajándék az idő. Márpedig a Slow Budapest szervezésében az idei ünnep alatt akár idővel is kedveskedhetünk a szeretteinknek. Hogy hogyan? Mellőzve a boltokban és üzletekben vásárolt ajándékokat, fényképes karácsonyi üzenettel, vagy épp mézeskalácsot sütve Eta nagyival. Szombat, 12:00 – 18:00, Atelier (Budapest, Kecskeméti utca 3.)