Milliókat osztogat az NMHH

2013.11.29. 09:02
Animációs- és internetes filmek kaptak összesen 69 millió forintnyi támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától. Rajzfilm lesz a Mosó Masa mosodájából is.

A Macskássy Gyula rendezőről elnevezett animációs filmes pályázaton idén 200 millió forintot, a Neumann János nevét viselő online pályázaton pedig 20 milliót osztanak szét a nyertes pályázók között. Újab epizód készül például a Négyszögletű Kerek Erdőhöz, ezúttal Szörnyeteg Lajosról, és mekevenedik majd az alsó tagozatosoknak szóló klasszikus könyv, a Mosó Masa mosodája is.

Jutott a támogatásból Jankovics Marcellnek, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező animációs művészfilmet forgat majd, míg Gyulai Líviusz, Kossuth-díjas grafikusművész Emil Goodman: Sina és Koré címmel kísérleti digitális árnyjáték-animációt gyárt. Az MTVA az elmúlt két évben negyvennégy animációs filmhez nyújtott segítséget.

Ami a Neumann János-pályázatot illeti, a nyertes filmtervek között akad történelmi, külpolitikai, ismeretterjesztő, valamint egészségügyi felvilágosító témájú is. Utóbbiban neves szexológusok adnak gyakorlati (?) tanácsokat a felnőtté váláshoz, a Gézengúz Alapítvány a koraszülöttek ellátásáról készít filmet, és kapott támogatást a Magyar Nemzet Online is,  A legvörösebb föld című alkotásukhoz, ami a magyarok első világháborús jelenlét boncolgatja, írja az MTI.