Továbbra is Mérei Tamás a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója

2013.11.29. 14:22
A szombathelyi önkormányzat szeptemberben írt ki pályázatot a vezetői tisztségre. A pályázatot értékelő szakmai bizottság egyhangúlag Mérei Tamást támogatta és a közgyűlés is ellenszavazat nélkül - két tartózkodás mellett - döntött kinevezéséről csütörtöki ülésén.

Mérei Tamás szerint a zenekar életében az elmúlt öt évben a legfontosabb változás az volt, hogy városi fenntartásba kerültek, illetve az, hogy nemzeti besorolást kaptak. Mindenképpen eredménynek tekinthető, hogy 12 év szünet után újra elindult és már három évadon van túl Szombathelyen a Iseumi Szabadtéri Játékok, és az is, hogy a zenekar által adott koncertek számát sikerült megduplázni, a fizető nézőszám pedig megháromszorozódott az elmúlt öt évben.

A régi-új igazgató a zenekari létszámot legalább 12 fővel kívánja bővíteni, és fontosnak tartja a hangszerpark megújítását is. Erre egyébként utoljára 2000-ben volt mód. A tiszteletbeli elnök-karnagy Vásáry Tamás mellé egy új vezető karmester is érkezik a zenekarhoz, az ő személyét várhatóan áprilisban jelentik majd be hivatalosan. Mérei a fiatalok felé szeretne nyitni, így folytatják azokat a programokat, melyek a jövő generációját, koncertlátogató közönségét célozzák meg.