A lengyelek már előszilvesztereznek, Skócia táncol

2013.11.30. 12:09

Ma van András-nap, a disznóvágások idejének hagyományos kezdete, amikor ólomöntéssel, gombócból jóslással a lányok jövendőbelijére is fény derülhet. Nem csak a magyar néphagyományokban és az Adventre való készülődésben volt ez sokáig fontos dátum (nem véletlenül nevezték november egészét Szent András havának), Szent András napja néhány országban ma is jelentős ünnep.

Szent András Skócia védőszentje, a Nagy-Britanniától való elszakadását komolyan tervező országban a mai nap 2006 óta munkaszünet is. Egyben ez a skót nemzeti lobogó hivatalos napja, de nem csak az andráskeresztes saltire-t tűzik ki ilyenkor szinte mindenhova: a fesztiválokon kelta ételek, zene, tánc és hagyományos történetmondók játsszák a főszerepet. Ám az idei ünnepre gyász is borult, miután szombatra virradóra egy helikopter zuhant rá egy glasgow-i szórakozóhelyre. Egyelőre csak sejteni lehet, hogy a tragédia több halálos áldozattal is járt. A mentőmunkálatok szombat napközben is folytak.

Szent András több ortodox keresztény ország – Görögország, Románia, Oroszország, Ukrajna és Ciprus, Grúzia  – védőszentje is egyben. A katolikus Lengyelországban az Andrzejkinek becézett, mágikus szertartásokkal teli András-nap a pogány idők után is megőrizte fontosságát. Az utóbbi időkben ez az egyik legfontosabb lengyel bulinap, ivel a partikat általában már a 29-ről 30-ra virradó éjszaka megtartják, a mostani szombat kiürült vodkásüvegek között, súlyos másnaposságban telik.