Utcára kerül a Faludy-hagyaték

2013.12.05. 11:40 Módosítva: 2013.12.05. 17:38

A bíróság első fokú ítélete után elkezdte bedobozolni a Faludy-hagyatékot Faludy Fanny, a 2006-ban elhunyt költő felesége abban a ferencvárosi ingatlanban, ahol Faludy Galériát kívánt nyitni.

A Blikk cikke szerint Faludy György felesége egy Ferenc téri, önkormányzati tulajdonú helyiséget bérelt ki arra a célra, hogy ott kiállítsa Faludy utolsó kéziratait, személyes tárgyait, és az államra hagyott könyvtárának megmaradt köteteit. A költő özvegyének állítása szerint 12 millió forintot költött a romos helyiségre, amit 50 ezer forintos áron bérelt az önkormányzattól.

"Majd kiderült, csak a pincével együtt bérelhetem, amire viszont 120 ezres havi bérleti díjat kellett fizetni, annak ellenére, hogy semmi szükségem nem volt rá. A rezsivel együtt így 200 ezer forintra rúgott a költség. Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár Faludy jó barátja volt; többször tájékoztatott arról, hogy az akkori ferencvárosi polgármester megígérte neki: a teljes bérletidíj-tartozást elengedi a Faludy Alapítványnak. Az ígéretből nem lett semmi" - nyilatkozta a lapnak. Faludy Fanny tervei szerint a Faludy Galériában egy kávézót is nyitott volna, azonban erre nem kapott engedélyt.

A helyiség felújítása után azonban nem tudta tovább fizetni a 200 ezer forintos havi költséget, a tartozása mára közel tízmillió forintra rúg. Az ügy bíróságra került, ahol első fokon kimondták, hogy ki kell költöznie az önkormányzati tulajdonú helyiségből. Az ügyben nemsokára jogerős ítélet születik, ezért az özvegy már el kezdte bedobozolni a hagyatékot.

Faludy Fanny szerint sem az önkormányzat, sem pedig a bíróság nem méltányolta, hogy számlákkal igazolhatóan 12 millió forintot költött az ingatlanra, holott ha ez megtörtént volna, akkor még az önkormányzat tartozna neki. Egyelőre nem tudja, hogy mi lesz a hagyatékkal, mivel jelenleg egy 40 négyzetméteres albérletben lakik egy panelházban, és az ügyben anyagilag tönkrement. (Faludy szerzői jogdíjai az Alexandra Kiadóhoz kerültek, utolsó közös otthonukat, egy családi házat már a költő életében jelzálog terhelte.)

Faludy Fanny
Faludy Fanny

Az önkormányzat és a PIM is segítene

Az Index megkereste a Ferencvárosi Önkormányzat sajtóosztályát, ahol közölték, hogy Faludy Fanni egy gazdasági társaságtól vette át a bérleti jogot, és a pince bérlése a saját döntése volt. Az önkormányzat szerint az özvegy az esetlegesen engedély nélkül elvégzett felújítási munkákról nem nyújtott be számlát hozzájuk, így azt nem is vehették figyelembe.

Az évek óta halmozódó tartozás miatt részletfizetési lehetőséget ajánlottak fel Faludy Fanninak, de ő azt nem vette igénybe. Mint írják, a tartozás miatt a helyiségek bérleti szerződéseit már 3 éve felmondták, a bíróság viszont csak idén november közepén hozott döntést az ügyben.

Az önkormányzat válaszában azt is közölte, hogy bár a helyiséghasználat időtartama alatt soha nem jelent meg tevékenységként Faludy György emlékének ápolása, az önkormányzat felajánlotta az özvegynek, hogy kezdjenek tárgyalásokat arról, ő viszont ezidáig nem élt ezzel a lehetőséggel.

Az Index megkereste a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi osztályát is, hogy megtudja, kezelnék-e a Faludy-hagyatékot. Mint megtudtuk, a múzeum tulajdonában már van néhány fotó, könyv, cikk és egy 1931-es kézirat Faludytól, de a hagyatékkal kapcsolatban az özvegy egyelőre nem kereste meg őket. Annak elhelyezésére és kiállítására viszont lenne mód, "egy ötéves letéti szerződést szoktunk kötni ilyen esetekben, ami azt jelenti, hogy az anyagot bemutatjuk, kiadványban megjelentetjük, de nem rendelkezünk a jogaival".