Szilveszteri színház, csak felnőtteknek

2013.12.30. 15:52
Hogyan nyit két, alig funkcionáló fiatal dohányboltot a mai Magyarországon? Kellemesen trágár, és nem kevésbé kormánykritikus a KOMA Bázis szilveszteri darabja. Csak 18 éven felülieknek!

Suttogás a szélben, Te is az enyémet, Tedd oda, ahová nem való, Duginyuszi 3, Kamaty zokniban, - sorolja a megrendelt pornófilmek címét Oszi, a videotékában dolgozó, kissé társadalom peremére szorult, ám de annál határozottabb véleménnyel rendelkező srác. A kuncsaftok igényeinek kielégítése közben még barátja nőügyeit is próbálja megoldani, a boltban kisegítő, kissé mamlasz Sárikát pedig szeretné lebeszélni állandóan templomban kuksoló, és a házasság előtti szexet mereven elutasító vőlegényéről. Mindeközben némi politikai segítséggel beüt a tuti biznisz: dohányboltot kell nyitni, és miden meg lesz oldva. Na de hogy tud két, alig funkcionáló fiatal a mai, egyre abszurdabb, bürokratikus közegben létezni?

Csak felnőtteknek!

Nemzeti Vegyesbolt - KOMA Bázis - előzetes #2 18+

Nem kicsit trágár, és koránt sem politikai áthallásoktól mentes a KOMA Színház új, szilveszter estéjén bemutatásra kerülő darabja, a Nemzeti vegyesbolt. Nincs olyan káromkodás és arcpirító pornófilm cím, amit ebben a darabban ne hallanánk, ezért is kapott a darab 18-as karikát, és egyébként ez az egyik záloga is annak, hogy hihetetlenül friss és szórakoztató színházat kapunk.

A darab alapötlete a Shop Stop című film volt, egy ebből írt színdarab Dömötör Tamás rendezőnek már régóta nagy álma volt. A dohánybolt-láz kapóra jött, hogy az eredeti film alap szituációját, - szerelmi háromszög, botladozó fiatalok, - a mai magyar valóságba helyezhessék át. A rendező összefoglalásában a darab arról szól, hogy „hogyan tud két fiatal, aki leszarja a politikát, túlélni ebben a kommunista-kapitalista világban”.

A darab aztán a rendező és a színészek közös munkájának az eredményeként született meg, nem egy előre megírt, kész művet kapunk tehát, hanem nagyon is olyan mondatokat, amelyeket a színészek leginkább magukénak gondolnak. Hiszen Dömötör Tamás szerint „ez az igazi színház, és ha mi magunk meg tudunk írni egy darabot, akkor csináljuk meg”. A darab direkt trágár, hogy ezzel is közelítsen az élőbeszédhez, másrészt pedig az eredeti Shop Stop is ilyen.

Ez a magyar valóság

A darab abszurditása azonban nem csak a csetlő-botló főhősöknek köszönhető, hanem a politikusoknak is. A dohányboltba érkező ellenőrök szövegét például meg sem kellett írni, ők ízig-vérig élő és létező jogszabályokat és paragrafusokat sorolnak fel. Elég csak felolvasni egy nemzeti dohányboltra vonatkozó jogszabályt például a boltba beszerzendő kötelező táblákról és azok méretéről, és a röhögés garantált. Dömötör Tamás szerint ezeknél a magyar törvényeknél abszurdabbat nem is tudtak volna írni.

A mai magyar valóságak minél több részletét szerették volna felvillantani, ezért jött be a képbe a mélyen vallásos Sárika vonala is, - érdekes fintora a darabnak, hogy ő, a maga hitével, és alkalmazkodási sémáival pont ugyanolyan életképtelen, mint pornóimádó és szabad szájú főnökei. Dömötör Tamás szerint két civil ebben a túlpolitizált világban szinte megfullad, és ha akar, se tud érvényesülni, és a darab éppen azt mutatja be, hogy a „pártatlan, civil emberek, hogyan szívják meg nap mint nap, és mennyire nehéz boldogulniuk és átlátniuk a szövevényes bürokratikus rendszereken.”

A rendező egyet ért azzal, hogy a darabnak van egy erős kormánykritikai vonulata, de mint fogalmaz „most a jobboldal van hatalmon, kit kritizáljon az ember, ha nem őket”. Őt ráadásul nagyon zavarja, ami most van.

A szilveszteri bemutató a rendező ötlete volt, és nem sült el rosszul, hiszen a százfős színházterem már majdnem tele van, utána természetesen szilveszteri buli is lesz a KoMa Bázison. Éjfélre és az új évre pedig az is kiderül, hogy főhőseinknek sikerül-e beszerezni a szükséges engedélyeket és táblákat, valamint megtanulnak-e eléggé ügyeskedni ahhoz, hogy megnyissák saját dohányboltjukat.

Koma bázis

A KOMA (azaz kortárs modern) színház 2007-ben alakult, és bár a finanszírozás bizonytalansága miatt azóta sokan elhagyták a társulatot, jelenlege is aktívan működnek öt állandó taggal, és számos vendég művésszel. Eredeti céljuk az volt, hogy kizárólag kortárs magyar darabokat játszanak, de aztán ezt a keretet túl szűknek találták, és nyitottak más irányba is. Három éve kaptak egy állandó épületet a XV. kerületi önkormányzattól, azóta itt üzemelnek, és aktívan foglalkoznak a kerületben élők problémáival is, emellett rendszeresen tartanak drámafoglalkozást a kerületi iskolákban. A jövőben még többet szeretnének foglalkozni a társadalmi problémákat, darabjaikkal több társadalmi réteget, például a nyugdíjasokat, az egyedülálló anyukákat és az otthon lévő kismamákat is szeretnék elérni.