Mától ingyen olvashatunk Rejtőt

2014.01.01. 13:48 Módosítva: 2014.01.01. 13:59
harom testor afrikaban

Rejtő Jenő 1943. január 1-jén halt meg - tavaly ilyenkor hosszú cikkben méltattuk felejthetetlen légiósregényeit és Fülig Jimmy-történeteit a Könyvesblogon. 2014. január 1-jén azonban lejárt a P. Howard-regények szerzői jogi védelmi ideje is, ami Magyarországon a szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 évet jelenti. Azaz: közkincs lett Fülig Jimmyből, Piszkos Fredből, Potrien őrmesterből és a Török Szultánból.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól bárki hülyére keresheti magát azzal, hogy az ő neve alatt jelenik meg díszkiadásban Az elátkozott part és A három testőr Afrikában (igaz, most már nyugodtan trilógiává bővítheti a közkinccsé vált karakterekkel ezeket a jól ismert történeteket). A védelmi idő lejártával ugyanis nem szűntek meg Rejtő személyhez fűződő jogai, azaz senki sem dicsekedhet azzal egy konyhába szorult házibulin, hogy ő írta a Piszkos Fred, a kapitányt.

Mától akkor ingyen el lehet vinni minden Rejtő-kötetet a könyvesboltokból? Nem egészen: a szerzői jog ugyanis nem a már kinyomtatott Elátkozott part-példányokat védte, hanem a könyv által elmondott történetet.

A légiósregények ingyenes felhasználása, terjesztése viszont már legálisan is lehetséges. Így például nem kell torrentoldalakok keresgélni Az elveszett cirkálót, ha az okostelefonunkon vagy a tabletünkön akarjuk elolvasni, egyszerűen leszedhetjük a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról. A Piszkos Fred, a kapitánnyal, A szőke ciklonnal és a Vesztegzár a Grand Hotelbennel együtt. (via konyvtaros.tumblr.com)

Tudta? Az Indexnek köszönhetjük a pesti Rejtő Jenő utcát!

2001-ben az Index fórumain megjelent felhívás eredményeképp kapott új névtáblát a Hevesi Sándor tér egy része, illetve a Szövetség utca egy rövid darabkája, ahol Rejtő egykori szülőháza is található. Idézet az akkori cikkünkből:

Egy azóta is ismeretlen "Okos Mikulás" néven fórumozó olvasó indított topicot még tavaly azt szorgalmazva, hogy minden idők legolvasottabb szerzőjéről utcát nevezzenek el, illetve szobrot állítsanak a tiszteletére. Okos Mikulás akkor kifejtette: "Rejtő Jenő - tragikus sorsa okán is - többet érdemel Magyarországtól, mint egy "E házban élt és alkotott.." táblát... szorgalmazzuk, hogy Rejtő Jenőről utcát nevezzenek el, neki szobrot állítsanak". Az Index Politika fórumán a kezdeményezés sikerre vitele érdekében nem mindennapi módon "nagykoalíció" köttetett.

Ezután már csak jogi keretet kellett teremteni a célok megvalósításáért, így a leglelkesebb fórumozok, az Index támogatása mellett létrehozták a Törzsasztal Alapítványt (bankszámlaszám: IEB Rt. 11100104-90026060-10000006), mely eddig már hétszázezer forintot gyűjtött össze úgy, hogy az első félmillió két nap alatt jött össze.

Az alapítvány először az utca átkeresztelésre startolt rá, hisz az jóval olcsóbb mulatság, mint bronzba önteni Rejtőt. A kezdeményezők elsőként a Nagymező utcára merőleges Mozsár utcát szemelték ki maguknak, ám arról kiderült, hogy - a Hungária körút és a Duna közé eső utcák legtöbbjéhez hasonlóan - védett a neve. Végül Ráday Mihály segítségével találtak rá a Nemzeti Színház (új nevén Pesti Magyar Színház) melletti rövid utcaszakaszra, melynek egy része a Szövetség utca, egy másik része pedig a Hevesi Sándor tér - mondta el az Indexnek Trebitsch, az alapítvány elnöke.