no

Balázs Péter nem pályázik a Vígszínházra

2014.01.03. 10:07

Balázs Péter nem vesz részt a Vígszínház igazgatói pályázatának második fordulójában, ezt a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója közleményben tudatta az MTI-vel. „Hiszem, hogy az én polgári színházi törekvéseimnek helye van a főváros színházi életében, de azt nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot, a Vígszínház régi rangja és méltósága, a közönséggel évtizedek alatt kialakított kapcsolata ne szenvedjen kárt. E gondolat jegyében határoztam így” – írta Balázs.

Balázs Péter köszöni azok támogatását, akik kiálltak személye és elképzelései mellett, de szerinte egy társulat felépítése, műsorának megújítása ilyen, az új pályázati kiírásban meghatározott rövid távon megvalósíthatatlan.

A színházat jelenleg is vezető Eszenyi Enikő csütörtök délután újra beadta igazgatói pályázatát a 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig szóló időszakra.  Eszenyi megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első, akkor még öt évre szóló pályázatot, amit szeptember végén eredménytelennek nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés. November 14-én döntöttek az új pályázat kiírásáról. A Kormány.hu-n december 3-án megjelent kiírás szerint a pályázatokat 30 napon belül várják. Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap.

Tarlós kerüli a kampánybotrányokat

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azért kérte szeptemberben a közgyűléstől az eredeti pályázat eredménytelenné nyilvánítását, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének igen szavazatát, mindketten három-három igen szavazatot kaptak. Akkor mindkét pályázó jelezte, hogy újra indulna a posztért. 

Tarlós István az Indexnek adott interjújában novemberben így nyilatkozott: "Bizonyos szabadgondolkodó köröknek elég sok bosszúságot okozok azzal, hogy elkerülöm a jól bevált kampánybotrányokat. A világon semmi bajom nincs Eszenyi Enikővel. Nem neveztünk ki a helyére senkit. Szubjektív véleményem, hogy nem is fogunk. Valószínűleg meghosszabbítjuk egy évvel Eszenyi Enikő mandátumát. Új igazgatót majd akkor nevezünk ki, ha már nincs kampányhangulat, és épeszűen lehet ezekben a kérdésekben dönteni. A bírálóbizottság sem tudott dönteni".

Eszenyi Enikő és Balázs Péter pályázatairól, terveiről, eddig munkájukról, a Vígszínházhoz fűződő viszonyukról részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak. Ugyanitt táblázatban is összefoglaltuk a két igazgató elképzeléseit.