Koncz Zsuzsa kiütheti az MTV-t

2014.01.06. 16:51
Az MTV egy olyan képpel reklámozta az M3-at, ami az 1962-es Ki mit tud?-ban készült Koncz Zsuzsáról. Koncz megkérdezése nélkül törvényesen leadhatják a Ki mit tud?-ot, leadhatják külön a vele készült részeket, sőt még előzetest is összevághatnak, akár külön a vele készült jelenetekből is. Az egyetlen dolog, amit nem tehetnek meg az engedélye nélkül, hogy kinyomtatják az arcát egy plakátra, és ezzel próbálják eladni az új adót.

Koncz Zsuzsa a hétvégén jelentette be, hogy beperelné az MTVA-t, mert az engedélye nélkül használták a róla készült képeket a decemberben induló M3 plakátjain (az indulásról itt írtunk). De tényleg elveszthetne az MTVA egy olyan pert, amit azért indítottak ellenük, mert felhasználtak egy képet a saját műsorukból? Tényleg.

Képmással való visszaélés

Az MTVA nem kért engedélyt Koncz Zsuzsától, de egy értesítést azért küldtek neki. Úgy tudjuk, tényleg azt gondolták, hogy ennyi elég lesz, mert a plakáton lévő képet a saját képarchívumukban találták, és egyébként is a Magyar Televízió saját műsorában, az 1962-es Ki mit tud?-ban készült.

Bodolai László, az Index ügyvédje szerint az a probléma, hogy a szerzői jogi tisztaság egyáltalán nem válasz egy személyiségi jogi kifogásra. Koncz Zsuzsa képmással való visszaélésről beszélt, ami egyszerűbben az a magánszférát védő jog, amire hivatkozva bárki kérheti, hogy ne jelentessenek meg egy róla készült fényképet.

Akkor Koncz Zsuzsa személyiségi jogaival utólag le lehetne tiltani az egész 1962-es Ki mit tud?-ot?

Az a különbség, hogy egy sima sugárzással nyilvánvalóan olyan dologra használná a tévé a felvételt, amihez Koncz már 1962-ben hozzájárult. A mostani esetben viszont Koncz arcával reklámoznak egy olyan terméket, ami az 1962-es fellépés idején még nem is létezett. 

Az MTVA egy csomó mindent megtehet Koncz Zsuzsa engedélye nélkül, például

  • nyugodtan leadhatják az 1962-es Ki mit tud?-ot,
  • kiválogathatják a Koncz Zsuzsa szereplésével készült részleteket, és leadhatják csak azokat,
  • és előzetest is vághatnak a Ki mit tud?-hoz, akár külön a Koncz Zsuzsa szereplésével készült részekből.

Az egyetlen dolog, amit nem tehetnek meg Koncz engedélye nélkül, pont az, hogy kinyomtatják az arcképét, és ezzel reklámoznak egy csatornát.

A kereskedelmi adók egyébként éppen ezért ma már minden tehetségkutatót azzal kezdenek, hogy aláíratnak a résztvevőkkel egy nyilatkozatot, amiben hozzájárulnak, hogy a róluk készült képeket reklámokhoz használják fel. Ha lenne ilyenje az MTV-nek, akkor most biztosan nem lennének bajban, viszont 1962-ben nem valószínű, hogy az ilyesmit túl fontosnak tartották. 

Úgy tudjuk, hogy az MTVA-nál még nem kapták meg a felszólítást Koncz Zsuzsa ügyvédjétől, de megpróbálnak megállapodni, már csak azért is, mert nem szeretnének rosszban lenni vele.

Megpróbáltuk keresni Koncz Zsuzsát is, de egyelőre nem sikerült elérnünk.