Csoportos nemi erőszakot mutat be egy opera

2014.01.16. 13:04

Egy csoportos nemi erőszak áldozatává vált pakisztáni nő történetét beszéli el egy új opera, amelyet a friss kortárs operáknak és zenés színházi daraboknak szentelt Prototype kamarafesztiválon mutattak be New Yorkban. Kamala Sankaram Thumbprint című darabját egy pakisztáni nő, Muktar Maj története, az egyik leghírhedtebb szexuális bűncselekmény ihlette. A fiatal nő megerőszakolását egy falu tanácsa rendelte el megtorlásként 12 éves öccse állítólagos illetlenségéért egy rivális törzsbéli nővel szemben.

Muktar Maj írástudatlan volt, fogalma sem volt jogairól és hazája törvényeiről, mégis elég bátor volt ahhoz, hogy kiálljon ügyével a nyilvánosság elé - hangsúlyozta Kamala Sankaram, aki a főszerepet is énekli. A 2002-es esetben hat férfit ítéltek halálra, de ötöt később felmentettek és a főbűnös ítéletét is életfogytiglanra változtatták. Muktar Maj azóta a női jogok szószólójává vált és egy iskolát is alapított lányoknak. Indiában rendszeresen kerülnek napvilágra hasonló esetek, így Maj története különösen aktuális.

Az opera dél-ázsiai és nyugati zenei stílusok keveréke, a díszletet egy háttérként és vetítővászonként is szolgáló függöny, néhány szék és ágy adja. A történet színrevitele egyszerű, de erőteljes, megidézi a pakisztáni falut, a hőséget, a port, a szokásokat. A csoportos erőszak azonban nem jelenik meg a színpadon, írja az MTI.

A librettót jegyző Susan Yankowitz szerint bár pakisztáni történetről van szó, az opera a bátorságról és a nők egyetemes sebezhetőségéről szól. A 150 ezer dollárból (33 millió forintból) készült Thumbprint New Yorkban kis produkciónak számít: egy hatfős kamarazenekar és összesen hat énekes adja elő. Ősbemutatóját a vasárnap véget érő Prototype fesztiválon tartották, az alkotók azt remélik, hogy Indiába és Pakisztánba is eljutnak vele.