Két francia államfőt buktatott le a lesifotós

2014.01.16. 21:53
Pontosan húsz év telt el Francois Hollande és François Mitterrand paparazzobotránya között. A két francia politikus életét ugyanaz a fotós, Sébastien Valiela keserítette meg. Úgy véli, nem rosszindulatú, a biztonsági őrök végeztek silány munkát.

Ugyanaz a paparazzo buktatta le Francois Hollande és François Mitterrand francia államfőket: Sébastien Valiela fotós nemcsak az 59 éves Hollande-ot kapta lencsevégre, amint megérkezett párizsi lakosztályába Julie Gayet színésznőhöz, hanem húsz évvel korábban ő örökítette meg a mára elhunyt Mitterrandot is eltitkolt lányával.

Valiela szerint a két eset rendkívül hasonlít egymásra, annyi különbség van csupán, hogy a Mitterrand-botrány idején a képek előbb az Elysée-palotába érkeztek meg, és csak utána kerültek a nyilvánosság elé. "Többé-kevésbé arra vártunk, hogy zöld utat kaphassunk [a nyilvánosságra hozásra], ezúttal azonban más volt a helyzet" – mondta a lesifotós a francia RTL rádióadónak.

Állami titok volt Miterrand derék kiskatonája

Mitterrand annak idején kettős életet élt: az egyiket feleségével, Danielle Gouze-zal, a másikat pedig szeretőjével, Anne Pingeot-val, akitől egy lánya is született, Mazarine. A francia sajtó nem piszkálta az ügyet, ám 1994. november 10-én azonban megjelent a politikus – akkor húszéves – lányával közös képe a Paris Match hetilapban. A fevétel a Le Divellec étterem előtt örökítette meg az apát és lányát. Mazarine Pingeot titokban, az Elysée-palota egyik hátsó bejáratán keresztül lopódzott be a mindenkori francia köztársasági elnökség székhelyére. Az ajtó közvetlenül apja magánlakosztályába vezetett, ahol a téli napokon együtt ebédeltek a könyvár kandallójának melegénél.

Mitterrand tizennégy éves elnöksége alatt Mazarine afféle állami titok volt, hivatalosan feleségével, Danielle-lel élt, estéi zömét azonban Anne Pingeot-val, az Orsay Múzeum kurátorával, és közös lányukkal töltötte, nyolc biztonsági őr védelmében. Mitterand majdnem haláláig titokban tartotta nemhivatalos életét, alig egy évvel a kép nyilvánosságra kerülése után, 1996. január 8-án rákban meghalt. A három nappal későbbi temetésén készült egy legendás fénykép, amely a két családot egymás mellett örökíti meg.

Mazarine 2012-ben A derék kis katona címmel (Le bon petit soldat) könyvet jelentetett meg apjával való kapcsolatáról. A most 39 éves lány a párizsi egyetem filozófiatanára, de dolgozott például az ELLE újságírójaként is, emellett családanya és Mohamed Ulad-Mohand dokumentumfilm-rendező élettársa.

Robogón érkezett a szerelmes Hollande

Húsz évvel később Sébastien Valiela paparazzo felvételei ismét felkavarták a franciák életét. Valiela az RTL-nek adott interjújában bevallotta, hogy majd' egy évébe került a képek elkészítése. "Mint mindenki más, én is hallottam a szóbeszédet" – mondta a fotós Francois Hollande és a 41 éves Julie Gayet viszonyáról. Állítólag a színésznő munkahelyét és otthonát is folyamatosan szemmel tartotta, de nem talált semmilyen kézzelfogható bizonyítékot. (Gayet legemlékezetesebb alakítását az 1996-os Sélect Hôtel főszereplőjeként nyújtotta, de feltűnt még számos francia filmben, illetve tévésorozatban is, újabban pedig a rendezésbe és a producerkedésbe is belekóstolt, sőt, 2012-ben duettet is énekelt Marc Lavoine "Je descends du singe" című lemezén.)

"November végén teljesen véletlenül Julie Gayet és én is a Café de Flore-ban voltam. Kint várakoztam, hogy vajon mi fog történni, mit fog majd csinálni, de legnagyobb meglepetésemre megérkezett egy Renault Scenic az elnök testőrével" – folytatta Valiela, aki az autót követve jutott el a Rue du Cirque 20 szám alá. Az volt a szándéka, hogy valamelyik éjszakai légyottja során megörökítse a politikust a Closer nevű bulvárlap számára.

"December 26-án kerültünk helyzetbe" – emlékszik vissza a paparazzo, de még két napot várniuk kellett, hogy először láthassák elhagyni az épületet. "Láttuk, hogy érkezik egy robogó, de nem szenteltünk neki különösebb figyelmet. Valamiért mégis közelebb mentem, és láttam kijönni az elnököt. Kb. három méterre volt tőlem. A bukósisak ellenére felismertem őt is és a testőrét is, és akkor értettem meg annak a módját, hogyan jut be az épületbe, és hogyan távozik onnan." A fotósnak ugyan csak sisakban sikerült megörökítenie a francia államférfit, még két további alkalommal látta késő éjjel megérkezni és korán reggel távozni – szilveszter előtt és után. Valiela elmondása alapján az volt a módszerük, hogy a testőr Hollande érkezése vagy indulása előtt alig valamivel ellenőrizte a terepet, aki távozásakor kismotorjával előbb tett egy kört a háztömb körül, majd ugyanennek az utcának a mélygarázsában átszállt egy autóba, és így állt tovább.

A lesifotós azt állítja, hogy ha rossz szándékú lenne, könnyedén letámadhatta volna az államfőt, de ő nem élt vissza a pillanat lehetőségével. Egyenesen megdöbbentette a testőrök lazasága és figyelmetlensége. "Nagyon-nagyon közel voltunk. Csak annyit kellett volna tenniük, hogy alaposabban körbenéznek, és máris meglátták volna, hogy az egyik parkoló autóban valaki bujkál és képeket készít" – mondja Valiela, aki azt is elárulta, hogy az autója ablaka még csak nem is volt sötétített. A paparazzo nem árulta el, mennyi honoráriumot kapott az elkészült fényképekért, amelyeknek a Closer hét oldalt szentelt, de egy a Telegraph által megbízhatónak titulált hírportál szerint 40 ezer euróról – azaz mintegy 12 millió forintról – beszél.

"Azt gondolom, nem védik elég jól az elnököt. Ez egy biztonságügyi malőr volt" – összegzi a történteket Valiela. A hír hallatán Hollande élettársa, a 48 éves Valérie Trierweiler kórházba került.