Kate Moss 40

2014.01.16. 11:58
Negyven éves lett a szupermodell, aki nemcsak arra lehet büszke, hogy még mindig a világ egyik legtöbbet kereső modellje, hanem arra is, hogy rengeteg nagyszerű képzőművészt ihletett meg. Galériánkban megnézhetik, hogy látta a modellt Lucien Freud festő vagy a graffitiművész Banksy.

Kate Moss karrierje az egyik legrejtélyesebb és sokak számára a mai napig legérthetetlenebb a szupermodellek közül. Nem klasszikus szépség, modellnek alacsony is (csak 170 centiméter), kislányos alkata, vékony szálú haja, tökéletlen fogsora van. Pályatársai olyan tökéletes szépségek voltak, mint Cindy Crawford, Elle Macpherson, Claudia Schiffer vagy Naomi Campbell. És mégis: 1988-as felfedezése óta töretlen a sikere. Még úgy is, hogy számos botrány fűződik a nevéhez és az átpartizott évtizedek a külsején is nyomot hagytak.

14 évesen kezdett modellkedni és szinte azonnal a legnagyobb nevek foglalkoztatták, ő lett például Calvin Klein első számú modellje. Ahogy beindult a karrierje, támadni kezdték, egyrészt túlzott soványsága, másrészt a nevéhez kötődő úgynevezett heroinsikk miatt. A kilencvenes években ugyanis egyre több modell és színész kezdett úgy kinézni, mint a heroinfüggők, a soványság, a sápadt bőr, a karikás szemek és az ápolatlan(nak látszó) haj lett a divat.

Moss mindig is tojt a vádakra, ahogy a meztelenkedés sem jelentett soha gondot neki, úgy az sem zavarta, ha cigivel, alkohollal, bulizás közben fényképezik. 2005-ben mégis baj lett belőle, a Daily Mirror címlapon hozta, ahogy kokainozik. A legnagyobb divatcégek, többek között a H&M és a Chanel bontott vele szerződést, fontmilliókat vesztett a fotó miatt. De innen is vissza tudott kapaszkodni és a models.com szerint jelenleg is ő a világ második legjobban kereső modellje Giselle Bündchen mögött.

És nem csak egy a modellek közül: Moss számtalan képzőművészt ihletett meg, az egyik legnagyobb kortárs festő, a 2011-ben meghalt brit Lucien Freud éppúgy megfestette, ahogy a híres graffitiművész, Banksy. De készült róla tömör arany szobor is. Olyan sok műtárgy készült róla, hogy tavaly külön árverést rendeztek belőlük. Galériánkban megnézhetik, hogy kik, hogyan látták a modellt és a művek mennyiért keltek el.