Ez a prágai bohémnegyed

2014.01.18. 20:10
New York – East Village, Párizs – Montmartre, Berlin – Kreuzberg, Drezda – Neustadt, Budapest – Bulinegyed, Prága? Krymská! Bemutatjuk a cseh főváros bohémnegyedét!

A Krymská utca egyáltalán nem hasonlít fent említett testvéreire, a macskaköves utca mentén, magas, málló vakolatú házak állnak, néha egy kutyasétáltató bukkan fel a járdákra felálló autók mellett. A 20. századi cseh kulturális közélet ismert figurái éltek a környéken, itt lakott Jiří Kolář, Ivan Medek és Ivan Klíma is.

Most új kulturális bumm zajlik arra: 2013-ban hat új közösségi tér is nyílt az utcában, amely mágnesként vonzza Prága liberálisra hangolt lakóit. A cseh rendszerváltás nyertesei ők: 1989 után jártak iskolába, nagy többségük évekig nyugati országokban is élt és európai mintákkal, gondolkodással tért vissza Prágába családot alapítani. 

946885 10200808902539131 1371324195 n
Fotó: Csehszlovák Kém

Ezek az átlagosan 30 év körüli fiatalok nemcsak lakni szeretnének a városban, de aktívan használni a nyilvános tereket - magyarázza az Indexnek Martin Veselý városantropológus, aki felvetésem előfeltételeit, hogy miért pont a Krymská utcában koncentrálódnak ezek az emberek, a jó megközelíthetőségben és a megfizethető lakásköltségekben látja.

Bizonyos szerepet játszhatnak a szűk, kanyargós utcák és a házak állaga, amely nem a sokak álmaiban szereplő újépítésű lakóházak luxuslakásaihoz hasonlít. A dzsentrifikáció folyamata azonban továbbra is létező fenyegetést jelent a Krymská környékén, vagyis a Vršovicén élők számára.

Játékgépek és skinheadek

jellemezték a környéket az ezredforduló elején, a környék lepukkant kocsmáiban felállított játékautomatákon és helyi alkeszeken kívül 2000-től a punk, ska és az oi! zenei stílust kedvelő fiatalok kezdtek felbukkani: ekkor nyílt meg a ma már legendásnak számító Bulldog Shop, amely nemcsak különböző ruhákat és bakancsokat árult, de punk és skin fanzinokat, DIY-cuccokat, zenéket is forgalmazott, no és persze rendszeres találkozóhely volt baráti társaságoknak. (Csehországban a skin kultúra inkább baloldali, ska-zenével összefüggő streetweart jelent.) Ma már nem kérdés: a bolt és az abból kinövő, hasonló jellegű folyóiratok, Dj-k, zenekarok ültették el az urbánus átalakulás magját.

Budapesthez hasonlóan

A cseh főváros is több önálló város egyesüléséből jött létre. A jelentős német lakossággal rendelkező, erősen polgárosodott, negyedik legnagyobb csehországi városként ismert Szőlőskert (Vynohrady)  1922-ben Nagy-Prága részévé vált, 1960-ban a burzsoá réteg ellen vívott harc nevében a kommunisták öt prágai kerület között osztották fel az addig egységesen kezelt városrészt. Ma Prága 3 (Zizkov) és Prága 10 (Vršovice-Werschowitz) kerület határán találjuk a prágai hipszternegyed tengelyét, a Krymská korzót.

2005: Shakespeare és fiai 

A kétezres évek közepén startolt el a Shakespeare & Synové (Shakespeare & Fiai) könyvkereskedés és kávézó, amely nemcsak a jó könyvek, italok és cool zenék kedvelőinek alapozott meg egy klassz törzshelyet. Amikor egyre többen kezdek el a helyre járni Prága távolabbi kerületeiből is, a kávézó mellett kinyitott a Skutečnost klub (A Valóság klub) is, okafogyottá vált néhány sör után visszavillamosozni a belvárosba. A klubban rendszeresen szerveztek élő műsorokat, felolvasásokat, koncerteket, kiállításokat. Bár a klub néhány év után megszűnt, a szellem végleg kiszabadult a palackból. 

2010: Café Sladkovský 

Ma már legendásnak számító művészek kaptak lehetőséget, akikkel a mai napig találkozhatunk a környéken. 2010-ben a Shakespeare kávézó két állandó vendége nyitotta meg a Café Sladkovský egységet, amely azóta a prágai kávézók egyik mértékegységévé vált: a hely egyszerre vált a különböző társadalmi programok kiindulópontjává és a kreatív kezdeményezések melegházává. Nem véletlen, hogy e helyen találták ki és indították el a Start Vršovice polgári kezdeményezést (2009), amely a környék lakóinak az érdekképviseletét vállalta fel, de aktívan próbál együttműködni Prága 10. kerületének önkormányzatával is a közvetlen környezet alakításában, rehabilitásában.

935713 266935246784088 1534717020 n
Fotó: Csehszlovák Kém

Megindul a kortárs művészek beköltözése

a környékre: a Shakespeare& Synové tulajdonos-, és névváltáson ment keresztül, szintén 2010-ben lett belőle el a Café v Lese (Erdei kávéház) nevű projekt, amely ma már a Krmská egyik fő találkozóhelyének számít. A Spanyolországból hazatérő új tulajdonosnak sikerült az egykori kávézó-könyvkereskedésből egy olyan kiterjedt klubéletet beindítani, amely a korábban megszűnt Skutečnost klubtól vette át a stafétabotot: verniszázs, különböző performanszok, punk koncertek, Dj-k és swing énekesek állandóan szerepeltek a klub programjában. A hely egy részének bevételével a híres anarchista, squater és roma polgárjogi harcos, Jakub Polák gyógykezelését segítették, a prágai művészvilág nesztora 2012-ben hunyt el.

2013: Korso Krymská 

A prágai bohémnegyed történetének újabb fordulóját a tavalyi év jelentette: a galériák, kávézók, színháztársulatok által belakott városrész, párizsi és berlini minták alapján, megszervezte első saját utcafesztiválját is. Az egynapos rendezvény célja a helyben élő lakosság megszólítása volt, minden egység késő estig nyitva tartott és különböző kulturális programok várták a vendégeket. Készültek még apróságokkal a környék vietnami boltosai is! 

A színielőadásokon, kiállításokon, koncerteken kívül kinyitott a LeBike retrokerékpárbolt és a Boho ruhákat és kiegészítőket áruló kisbolt is. A Krymská korzó kulináris ízeiről a rögtönzött vendéglátók gondokodtak, mivel az akció napja az Éttermek világnapjára esett, amit megtartanak Prágában is. A Krymská harmadik éve állandó részvevője a Zažít město jinak (Éldd meg a várost másképp!) elnevezésű összprágai akciónak is, ahol szintén saját programjaikkal mozgatják meg a helyi lakosságot. 

Gomba módra nyílnak az új helyek, 

idén eddig csak hat egységet számoltam meg. Az egykori Bulldog helyét továbbvivő Streetpunk.cz mellett nőtt ki a Koncept Mu független művészcsoport, amely programjaiban a különböző képzőművészeti alkotásokat szállítja a Lu for Mu design kiállítótermébe. Az utca egy másik kiállítóterme Galerie Patricia Milano névre hallgat. Az Erdei kávézó is új szomszédot kapott a Družina kreatív stúdió formájában: filmesek, grafikusok egy csoportja nemcsak saját ötleteiket osztják meg egymással, hanem környéken élők mindennapi problémáival is foglalkoznak. 

943234 10151679588933000 690687303 n
Fotó: Csehszlovák Kém

A Družina mellett közvetlenül az Na cestě (Úton) bár felhúzott rolettáit láthatjuk. Az utca északi, felső részén a Sanatorium nad Lesem (Erdőntúli Szanatórium) kocsmában pihenhet, középen a Plevel restaurace várja. A környéken olcsó szállást keresőknek a Czech Inn hostelt ajánljuk. Szintén tavaly indult a Nanocafé Club és a közelben talált magának helységet a HarOLD független diákok művészeti csoportja is. Az egy utcával arrébb található The George Prague projekt színházi előadásokkal, koncertekkel és diszkóval várja az érdeklődőket, a Krymská elején pedig a Sběrné suroviny komédiás színpad biztosít fellépést fiatal művészeknek, minden műfajban.

Új „prágai Montmartre-ok” várhatók

- jelzi a lehetséges jövőt az Index olvasóinak a városantropológus. Vesely szerint a sok újabb bohémnegyedek spontán kialakulására azért is van esély, mert Prága monocentrikus város. Élénk kulturális mozgást tapasztalhatunk Zizkovban és Letnán, részben Karlinban, dél-Libenben, ugyanakkor egyik városrészben sem alakult még ki az a fajta kulturális koncentráció, ami éppen a Krymskán, ezért sok múlhat a város további fejlődésén. Ezt a kulturális potenciált akadályozhatja a város egykori indusztriális részein megfigyelhető egyoldalú, a luxuslakásokra fókuszáló fejlesztés és az így keletkező, ún. gated community kialakítása. A prágai városfejlesztést is figyelő praguewatch.cz munkatárs szerint az érintett városrészeken a területrendezés keretén belül elegendő alternatíva áll a szakemberek rendelkezésére, hogy helyes irányba tereljék a fejlesztéseket.