O istorie a maghiarilor

2014.01.30. 19:22

Kolozsváron csütörtökön mutatták be azt a magyar történelemkönyvet, amelyet román nyelven, kimondottan románok számára írt egy fiatal történészekből álló csoport – írja az MTI.

Szabó Csaba kolozsvári televíziós újságíró, a könyv megírásának az ötletgazdája elmondta, az O istorie a maghiarilor (A magyarság története) 172 oldalban, olvasmányos stílusban próbálja összefoglalni a magyarok történetét a honfoglalás előtti kortól napjainkig. Azoknál a részeknél, ahol a román történelemszemlélet eltér a magyartól, a szerzők jelezték a különbségeket, és nem foglaltak állást. Azt azonban a történelmi tények alapján „végigjátszották”, hogy melyik nép is jött előbb a Kárpát-medencébe, de Szabó Csaba nem árulta el előre a végeredményt.

Az egyes korszakokat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen doktorált, vagy jelenleg doktori képzésen részt vevő fiatal történészek írták meg, Szabó Csaba állítása szerint több román történészt is be szeretett volna vonni a munkába, de végül csak egy vállalta a feladatot. A könyvet a kolozsvári Világhírnév kiadó jelentette meg.