Pozsony sem kér Vidnyánszkyból

2014.02.03. 10:22
Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház azon a színházi fesztiválon, amelyet a budapesti Nemzeti Színház szervez március végén. A pozsonyi teátrum a bécsi Burgtheater után így már a második, amely nem fogadta el Vidnyánszky Attila meghívását.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház tavaly nyáron kinevezett igazgatója a pozsonyi társulatot is meghívta a találkozóra, amelyen tizenkét ország társulatai lépnek színpadra egy-egy előadással. A Szlovák Nemzeti Színházat Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációjával hívták meg Budapestre. A darabot évek óta sikerrel játssza a pozsonyi teátrum, rendezője Roman Polák, aki a színház prózai társulatának igazgatója.

„Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást” – idézi Polákot a pozsonyi Új Szó. Polák levelében nem fejtette ki bővebben, mit ért a magyar színházi élet helyzete alatt, és az Új Szónak sem nyilatkozott bővebben az ügyről. Polák egyébként az elutasító levél végén meghívta Vidnyánszkyt arra a nyári szakmai szemináriumra, melyet a V4-es országok színházai között létesült kapcsolatok alakulásáról rendeznek Pozsonyban.

Vidnyánszky Attilla elmondta, értetlenül áll a döntés előtt, hiszen egy Márai-darab „kapóra jött volna” a fesztiválprogramban, és szerinte épp a két ország közös kulturális örökségét lett volna hivatott prezentálni. Nem a Szlovák Nemzeti Színház az egyetlen, amelyik nem kíván részt venni az említett fesztiválon. A bécsi Burgtheater már tavaly szeptemberben visszautasította a meghívást, ők akkor azt írták: „tapasztalataink a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, többek között Balog Zoltán miniszterrel, továbbá Vidnyánszky Attilával azt mutatják, hogy ezek a személyek találkozóinkat utóbb gyakran más színben tüntetik fel, mint ahogyan azok valójában lezajlottak”.

Hozzátették, hogy nem akarják hagyni, hogy „a Burgtheater kiváló renoméját veszélyeztessék azzal, ahogyan a magyarországi kultúrpolitika hírnevén igyekeznek kiköszörülni a csorbákat”. Ezért döntöttek úgy, hogy nem fogadják el a meghívást.

Tavaly szeptemberben a Nemzeti Színház azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi fesztiválra már elfogadta a meghívást a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, a moszkvai Művész Színház, amelyet Sztanyiszlavszkij alapított, jelenleg Oleg Tabakov az igazgatója. Szerepel a fesztiválon a bukaresti Nemzeti Színház, a varsói Nemzeti Színház, az újvidéki Nemzeti Színház, a ljubljanai Nemzeti Színház és az oslói Nemzeti Színház egy-egy előadása, emellett számos további teátrummal állnak tárgyalásban.