Nézegessen cicisót és péniszpapucsot!

2014.02.04. 15:10 Módosítva: 2014.02.04. 16:37

Ötven darab szexista, rasszista, bizarr és hasznavehetetlen tárgyat állítanak ki „Csúnya dolgok. Az ízléstelenség enciklopédiája” címmel február 19-étől a bécsi Hofmobiliendepotban, az Andreasgasse 7. alatt.

A tárlat különlegessége, hogy a látogatók saját darabokkal bővíthetik a gyűjteményt, amelyeket a zárónapon elárvereznek.

A múzeum az alábbi sajtóközleményt küldte el nekünk, a fenti vicces fotókkal kiegészítve:

Gustav E. Pazaurek német művészettörténész „Jó és rossz ízlés az iparművészetben” című 1912-es értekezésében komplex kritériumrendszert dolgozott ki az ízléstelenség legkülönbözőbb megnyilvánulásainak definiálására. Eszerint a csúnyaság a kivitelezésben, a megformázásban és a hasznavehetetlenségben nyilvánul meg.

Ezt a Pazaurek-féle „borzalmak tárházát” igyekszik rekonstruálni a bécsi Hofmobiliendepot 2014. február 19-től „Csúnya dolgok. Az ízléstelenség enciklopédiája” címmel látható kiállítása, amely több mint ötszáz csúnya, ízléstelen és hasznavehetetlen tárgyat vonultat fel. A kiállított darabok többek között a berlini Museum der Dinge-ből, a Landesmuseum Württenbergből és a Hofmobiliendepot-ból származnak, és a múlt tévedései mellett mai darabokat – kínai Dior-cipő-másolatot, altestet formázó hamutartót, Obama-mintás gyerekcipőt – is magukban foglalnak.

Ötven kiállítási tárgynak ezzel szemben nem az a bűne, hogy az anyaga, a mintája vagy a formája sérti a jó ízlést, hanem hogy előállításuk vagy értékesítésük során társadalmi, ökológiai és gazdasági szabályokat sértenek meg. Az ő bűnük a gyerekmunka, a szexista és rasszista ábrázolásmód, a kizsákmányoló előállítási körülmények és a környezetszennyezés.

A jó és rossz ízlésről szóló vitát felvállaló, valamint az aktuális véleményeket történelmi álláspontokkal szembesítő kiállítás különlegessége, hogy a látogatók maguk is kiegészíthetik egy-egy különösen ízléstelen darabbal a gyűjteményt. Ezeket az utolsó napon, 2014. július 6-án elárverezik, a teljes árbevétellel pedig a Neunerhaus hajléktalanokat segítő alapítványt támogatják.