Megjelent Woody Allen válasza a pedofilvádra

2014.02.08. 08:21

Egy hete, hogy a New York Timesban nyílt levélben mesélte el molesztálásának történetét a filmrendező fogadott lánya, Dylan Farrow, aki bevallottan azért hozta elő most a 21 évvel ezelőtt történteket, hogy a közelgő Oscar alkalmából emlékeztessen a Blue Jasmin forgatókönyvével esélyes rendező múltjára. A levél így kezdődött:

Mi a kedvenc Woody Allen-filmed? Mielőtt válaszolnál, tudnod kell, hogy amikor hétéves voltam, Woody Allen kézen fogott és felvitt a házunk sötét, apró emeleti szobácskájába. Azt mondta, hogy feküdjek hasra, és játsszak a bátyám elektromos vonatával. Ezután pedig szexuálisan inzultált.

A nyílt levél tartalmát részletesen itt olvashatja. A vádakra azonnal tagadó válasz is volt, de azt még nem Allen írta, hanem a róla életrajzi filmet készítő Robert B. Weide válaszolt. Most, péntek éjjel a New York Times megjelentette a filmrendező saját válaszát. Woody Allen védekezésének lényege: az ügy hátterében Mia Farrow áll, Dylan anyja, aki szerinte a szakításukért vágott vissza így.

Naiv módon azt hittem, hogy a vádak eloszlanak, mert természetesen nem molesztáltam Dylant, és minden racionális ember átlát a szitán. Hogy a józan ész majd győzedelmeskedik. Végül is egy 56 éves ember voltam, akit sem előtte, sem utána nem vádoltak gyerekmolesztálással. 12 évig jártam Miával, és ezalatt az idő alatt sosem vetette fel, hogy bármilyen hasonlót tettem volna - áll a levélben.


Allen a levélben azzal érvel, hogy szerinte teljesen illogikus az, ahogyan Dylan Farrow szerint történtek a dolgok, hogy pont azt a pillanatot választotta volna a molesztálásra, amikor meglátogatta a gyerekeket Mia Farrow connecticuti házában, és fél tucat ember volt épp a házban, ő pedig éppen egy új, boldog párkapcsolat elején volt azzal a nővel, akit feleségül készült venni.

A filmrendező felhozta a levélben, hogy átment egy hazugságvizsgálós teszten, és az ügyész által felkért szakértői csoport, a Yale-New Haven Kórház gyermekbántalmazási klinikája szerinte tisztázta őt. Szerinte az itteni szakemberek hónapig vizsgálták az esetet, meghallgattak minden érintettet, megvizsgáltak minden bizonyítékot. Allen a levélben idézi az általuk kiadott papírt, amelyben az áll, hogy a szakmai véleményük szerint Dylent nem bántalmazta szexuálisan Allen. A hivatkozott vélemény szerint Dylan állításai mögött két dolog kombinációja áll: így reagált az összezavaradott kislány a családban kialakult feszültségekre, és kitanította, befolyásolta őt az anyja, Mia Farrow.

Woody Allen a válaszlevélben még azt is megkérdőjelezte, egyáltalán Dylan írta-e most a nyílt levelet. Szerinte sokkal inkább Miára vall, hogy megpróbáltak bevonni az ügybe filmsztárokat is.

Allen írt arról, hogy reméli, egy nap helyreáll Dylan kapcsolata vele és Mia másik örökbefogadott lányával, a koreai származású Soon-Yivel, akit feleségül vett.  A nyílt levelet ezzel fejezte be:

Senki nem akarja az áldozatokat elriasztani attól, hogy beszélni merjenek, de muszáj észben tartani, hogy néha hamisan vádolnak meg embereket, és ez szintén rettenetesen pusztító. Ez az írás lesz az utolsó szavam az ügyben, többé az én oldalamról nem lesz semmilyen kommentár. Elég ember szenvedett már.

Farrow visszautasítja Woody-t

Máris reagált Dylan Farrow Woody Allen állításaira. Röviden: szerinte hazudik a filmrendező. Nem igaz, hogy az anyja unszolására állt volna elő a történettel, és Woody Allen magyarázkodása a más ismert jogias mentegetőzés – írja a Farrow.