Nem is siket Japán Beethovenje

2014.02.12. 11:04

Eddig csak pletykálták róla, de most Szamuragocsi Mamoru is beismerte, hogy egyáltalán nem siket, sőt, nem is ő írta a neki világhírnevet szerző műveit. A húsz évig Japán Beethovenjeként ünnepelt zeneszerző, mint most kiderült, mégsem zseni, és nem is alkotott semmi szenzációsat. Egy hete még csak az a hír szivárgott ki, hogy a siket zeneszerző nem is maga írta a műveit, most azonban már azt is beismerte, nem is teljesen siket, ahogyan ő fogalmazott, hallása egy részét visszanyerte.

Szamuragocsi úgy nyilatkozott: 18 éve, amikor kezdte elveszíteni a hallását, megfizetett egy egyetemi professzort, hogy írja meg helyette a zenei műveket, és ez azóta is így van. 15 éven keresztül nem hallott semmit, de mint most maga is elismerte, az utóbbi három évben sokat javult a hallása, és már a beszélgetések egy részét is képes követni. A zeneszerző azt mondja, egyelőre fél nyilvánosság elé állni, tudja, hogy csalódást okozott a japánoknak.

Szamuragocsi legismertebb műve a Hirosima-szimfónia, amelyet az áldozatok emlékére írt. Az ügy külön pikantériája, hogy ő maga is Hirosima-túlélő szülők gyermeke, és állítólag ezért van gond a hallásával is. Most beismerte, hogy azt a zenét sem ő szerezte, amelyre a szocsi téli olimpia japán műkorcsolyázója, Takahasi Daiszuke előadja műsorát. A jégtáncos nagyon meglepődött, amikor megtudta ez hírt, de úgy nyilatkozott, nem fogja lecserélni a zenét.

A japán zeneszerző botránya múlt héten robbant, amikor Niigaki Takasi, a művek mögött álló valódi zeneszerző kitálalt. Azt mondta, eddig mintegy 20 művet írt Szamuragocsinak, amiért 68 ezer dollárt kapott. Mentségére legyen mondva, hogy nem minden zeneművét íratta mással. Sokak szerint Szamuragocsi mindössze a lemezkiadók PR-fogása volt, hogy emberi arcot kölcsönözzenek a klasszikus zenének, és így csökkentsék az iparág eladásainak zsugorodását.

Szamuragocsi zenei hírnévre a Resident Evil című túlélőhorror-videojáték zenéjének szerzőjeként tett szert. Ismeretlen eredetű migrénnel és hallászavarokkal küzdött 17 éves kora óta, és 35 évesen végleg elveszítette a hallását. A komponálást tökéletes belső zenei hallására hagyatkozva azonban tovább folytatta. Az amerikai Time magazinnak 2001-ben úgy nyilatkozott, hogy a siketség adomány számára, hiszen belülről hallhatja magát, ez pedig olyan, mintha közvetlenül a szívével kerülne kapcsolatba. Isten áldásának nevezte hallása teljes elvesztését.