Nem jó Bécsnek a Nemzeti Színház? Akkor ők sem nekünk!

2014.02.15. 22:27

A Nemzeti Színház nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján „a bécsi teátrum körül kialakult bizonytalan helyzet miatt″ – közölte a magyar intézmény szombaton az MTI-vel.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolói szerint az osztrák ellenzéki pártok a Burgtheater vezetője, Matthias Hartmann lemondását követelik a színház katasztrofális pénzügyi helyzete miatt, a társulat pedig bejelentette bizalmatlanságát a vezetővel szemben. A Vidnyánszky Attila vezette intézmény erre hivatkozik most.

Valójában arról van szó, hogy a Burgtheater szeptemberben szintén távol maradt a budapesti fesztiválról, mert levelük szerint az intézmény renoméját féltették a magyar kormánytól, annak konzervatív kultúrpolitikájától és az Alföldi Róbertet a Nemzeti élén váltó új vezetéstől.

A Nemzeti Színház igazgatója mostani közleményében azt mondja, eredetileg elfogadták a Burgtheater felkérését, pedig a bécsi intézmény vezetője előzetesen a sajtó útján tudatta, nemet mond budapesti intézmény meghívására. Most viszont Vidnyánszkyék is visszamondják a szereplést.