Összetörték az egymillió dolláros vázát

2014.02.18. 08:52

Darabokra törte Aj Vej-vej kínai ellenzéki művész egymillió dollár értékű vázáját egy miami múzeumban egy helyi festőművész, tiltakozásul az ellen, hogy az intézmény csak külföldi alkotók műveit mutatja be, írja az MTI.

A Dél-Floridában élő 51 éves festőt, a dominikai születésű Maximo Caminerót a rendőrség őrizetbe vette. Akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

A bűncselekmény Miami nemrég megnyílt kortárs művészeti múzeumában, a Perez Art Museum Miamiban (PAMM) történt vasárnap. A férfi megragadta Aj Vej-vej 16 kiállított színes vázájának egyikét, és a földhöz csapta. A Miami New Times szerint a festőművész Aj Vej-vej rajongójának mondta magát, és azt állította, nem tudta, hogy a kiállított vázák ilyen értékesek.

Aj Vej-vej 16 antik vázát festett át élénk színűre. A 2000 éves edények a Han-dinasztia (i.e. 206 - i.sz. 220) korából származnak. A Színes vázák elnevezésű installáció része az Aj Vej-vej munkásságát bemutató, „Ai Weiwei: According to What?” című tárlatnak, amely a múzeummal egy időben nyílt meg decemberben.

Spontán tiltakozás volt

Aj Vej-vej gyakran használ fel műveihez antik edényeket és más műtárgyakat, amiért bírálják is, mondván, hogy ezzel elcsúfít régiségeket. Néhány vázára a Coca-Cola logóját festette. A március 16-ig tartó floridai Aj Vej-vej-tárlaton a kiszínezett vázák mögött látható három fekete-fehér fotó is, amelyen a kínai művész a földre ejt és darabokra tör egy antik vázát.

A miami újság szerint Maximo Caminero azt mondta, tette „spontán tiltakozás” volt, amelyet részben maga Aj Vej-vej provokált ki. A fotók láttán úgy érezte, a kínai művész felhívja őt arra, hogy maga is vigyen végbe egy ilyen „protestperformanszot”.

A tiltakozás amúgy szükségtelennek látszik, mert a múzeum március 13-tól egy helyi művész, a haiti születésű Edouard Duval-Carrié munkát mutatja be.