Meghalt Paco de Lucía

2014.02.26. 10:09

67 évesen meghalt Paco de Lucía spanyol flamencogitáros - közölte szerdán szülővárosa, Algeciras önkormányzata az El País napilappal. Egy közeli barátja, Victoriano Mera szerint a zenész a mexikói Cancún strandján játszott kedden gyermekeivel, amikor hirtelen rosszul lett. Kórházba indultak vele, de a művész meghalt, mielőtt megérkeztek volna. Valószínűleg infarktusa volt.

Halála "pótolhatatlan veszteség a kultúra világa és Andalúzia számára" - jelentette ki José Ignacio Landaluce, Algeciras polgármestere. Közleményében hozzátette: "Halála géniuszból legendává tette. Öröksége mindig velünk marad. Noha ő elment, zenéje, zseniális gitárjátéka, személyisége örökké köztünk él".  A polgármester háromnapos hivatalos gyászt rendelt el a városban, hogy az elhunyt művész iránti tiszteletét kifejezze. Algeciras középületein minden zászló félárbocon leng szerda reggel óta.

Paco de Lucía Francisco Sánchez Gómez néven született, zenész családba. Művésznevét édesanyja, a portugál származású Lucía Gómez iránti tiszteletből vette fel. Öt évesen kezdett el gitározni, 12 évesen már díjat nyert egy flamenco versenyen. A hatvanas évek elejétől mintegy 30 saját albuma jelent meg, az egész világon ismertté tette a flamenco zenét, amit a maga egyedi stílusában játszott, és teljesen megújította a műfajt. 

Első, 1967-ben megjelent szólóalbumán (La fabulosa guitarra de Paco de Lucía) már fellelhetők a saját stílus kialakítására irányuló törekvései, két évvel későbbi, Flamenco fantázia című lemezén pedig már rátalált saját hangjára, a flamenco hagyományokon alapuló, szerkezetileg jól felépített dalokban. A cajon dob bevezetésével, a basszus és ütőhangszerek szerepeltetésével egyszerűen áthelyezte a hangsúlyt az addig szokásos flamenco hangzásról.

 Lucía már első külföldi fellépésén, 1970-ben óriási sikert aratott a New York-i Carnegie Hall színpadán, népszerűsége azóta is töretlen. Többször járt Magyarországon, tavaly nyáron Magyarországon is volt koncertje, a VeszprémFest-en. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport