Veszélyben a Munkácsy-trilógia

2014.02.26. 09:31

2014 júliusában lejár a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában lévő, jelenleg tartós bérletben Debrecenben látható Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy festmény bérleti joga, és ha nem találnak addig megoldást, akkor a festményt vissza kell szállítani Kanadába. Ez pedig komoly veszteség lenne, hiszen ez a festmény a Munkácsy-trilógia első darabja, amely jelenleg a debreceni Déri múzeum Munkácsy-termében tekinthető meg a trilógia másik két darabjával, az Ecce homóval, és a Golgotával együtt.

Kósa Lajos még 2012-ben úgy nyilatkozott, a magyar kormánynak rá kell vennie a kanadai kormányt: tekintsen el attól, hogy kanadai nemzeti kincsként az országban tartsa az alkotást. Szeretnék elérni, hogy a kép 2014 után is, akár kanadai tulajdonként, de “örökre itt legyen Debrecenben”. “Meggyőződésem, hogy meg fogjuk oldani ezt a problémát” – tette hozzá akkor polgármester, a problémát azonban máig nem sikerült megoldani.

A Blikk híradása szerint a debreceni Déri múzeum még mindig nem tudja, mi lesz a képpel. ha nem sikerült megoldást találni, akkor vissza kell szállítani Kanadába. De furcsa mód, ha sikerül is a szerződést meghosszabbítani, a kanadai adótörvények értelmében az igen értékes, több mint 1 milliárd forintra biztosított festményt akkor is vissza kellene vinni, majd újra elhozni. Ez nem csak költséges, de veszélyes is a festményre nézve, hiszen egy ilyen kép nagyon speciális szállítási körülményeket igényel, ami hónapokat is igénybe vehet. A megoldás tehát egyelőre nem körvonalazódik.