Keleti nyitás után keleti múzeumbezárás?

2014.02.28. 15:27

Van keleti nyitás és van keleti zárás, mindkettő politikai jelenség, esetünkben kulturális is: március elején végleg bezárják a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumot, írja a múzeummutyit kiáltó Gépnarancs. A 2001. évi LXIV. törvény tavaly szeptemberi módosítása ugyanis lehetővé teszi, hogy közgyűjtemények egyes darabjai megőrzés céljából magánszemélyekhez kerüljenek.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum munkatársa azonban mindenkit megnyugtatott: a múzeum valóban bezár, de csak március 1-jén és 2-án, egy kétnapos technikai szünet erejéig, mivel az intézmény az Iparművészeti Múzeumtól átkerült a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá.

A múzeumot féltő Szele Tamás mindenestre flashmobot szervez az átszervezések elleni tiltakozásul:

Békés, csendes tiltakozás a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum bezárása ellen

Vasárnap, március másodikán, 17:00-kor a Ráth György múzeum előtt (Városligeti fasor 12.)

Mint a legfrissebb hírekből megtudtuk, március elején megszűnik a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum. Ez újabb csapás a magyar kultúra testén és újabb lépés azon az úton, mely a magyar kelet-kutatást az áltudományok szintjére silányítja és szélhámosok, sarlatánok kezére játssza, pillanatnyi gazdasági és politikai érdekek kedvéért. Nem tudható e percben, mi lesz az épület sorsa, nem tudható, hová kerül a gyűjtemény, milyen kezekbe. Ne feledjük: közgyűjtemény bízható hazánkban magánszemélyre is.

Mint a múzeum dolgozói írják:

„Az elmúlt hatvanöt évben az Iparművészeti Múzeum elválaszthatatlan és elidegeníthetetlen része volt a keleti gyűjteményeket bemutató és gondozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum. Az EMMI miniszteri döntése alapján Intézményünknek 2014. március 1-től meg kell válnia a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól és az időszaki kiállításoknak helyt adó Andrássy úti villától, amely ezt követően a Szépművészeti Múzeum gondozásában működik majd tovább.

2014. március 1-én és 2-án – a kiállítások végleges bezárása előtt -, ingyenes látogatásra hívunk mindenkit – várjuk azokat, akik még nem ismerik és azokat is, akik az elmúlt évtizedben már megismerték és megszerették kiállításainkat -, hogy közösen búcsúzzunk el a Ráth György Múzeumban a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Gyűjtemény állandó kiállításaitól!”

No, ha hívnak minket, menjünk! Találkozzunk vasárnap, március másodikán 17:00-kor a Városligeti fasor 12. szám előtt, a Ráth György múzeum bejáratánál. Tiltakozzunk békés, fegyelmezett, ám tömeges múzeumlátogatással a kultúrát porba tipró önkény ellen. Tiltakozzunk minél többen, ezen a napon a látogatás ingyenes. Nem pártpolitikai természetű ez a flashmob: mindenkit várunk, akinek fáj, ami napjainkban a kultúránkkal történik és aki nem szereti látni, hogy kallódnak kufárok kezén kincseink.

Gyertek, menjünk múzeumba vasárnap – ördög hitte volna, hogy egyszer ez is politikai tett lesz.

Mindenkitől elvárjuk azonban a csendes, a hely szelleméhez illő, méltóságteljes viselkedést. Múzeumba megyünk, nem kocsmába. Viselkedjünk magyar kultúremberekhez méltóan.

Gyertek!