Mindenki a tavaszt várja

2014.02.28. 19:02
Szombaton végre eljön a március, amitől nemcsak a természet zsong be, hanem a Bulinegyed is. Stílus, káosz és zaj. Hétvégi programajánlónkat olvassák.

Stílus, stílus (péntek)

Tavaly ünnepelte megalakulásának tizedik évét a brooklyni Crystal Stilts, ami fennállása során most először lép fel Magyarországon. A pszichedelikus poszt-, illetve art punkot játszó zenekar a New York-i gitárrock legszebb hagyományait örökíti tovább: gyakran emlegetik velük kapcsolatban például a Velvet Undergroundot és az Interpolt – sőt, olyanok is akadnak, akik még a Joy Division hangulatát is kihallják a számokból! A színpadot a katedrálispunkot játszó Gustave Tiger készíti elő a brooklyniak számára. Péntek, 20:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

És ha már a Joy Division: jól bevált újhullámos diszkójukat speciális dj-szettel dobják fel az Ipari Szakadárok. Éjféltől egyig kizárólag a legendás Joy Division és az annak romjain alakuló New Order dalai szólnak majd. Egy óra erejéig hűvös borongás és depresszív intelligencia lepi el a táncparkettet. "Stílus, stílus, stílus, sárm és zene, ahogy csak akkor tudták" – mondják a szervezők. Péntek, 21:30, Lokál (Budapest, VII. kerület, Dob utca 18.)

A Jazzman kiadó feje, Jazzman Gerald és r’n’b-felelőse, Liam Large után a label magyar származású mindenese, Orsii is bemutatkozik a Fogasház közönségének. Orsii, amellett hogy a kiadófőnök jobbkeze, online lemezboltot menedzsel, emellett szenvedélyes rádiós, jelenleg pedig épp élete első maratonjára készül. Szettjében kortól és műfajtól függetlenül pörgeti majd kedvenc táncos zenéit. Péntek, 22:00, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51.)

Back to the 80's! jelmondattal tart farsangi bulit a Mika. Az este tematikája az old school hip-hop lesz, úgyhogy bátran előtúrhatjuk a szekrények mélyére rejtett fukszokat és tréningnadrágokat. De ne maradjanak otthon az edzőcipők és a háromcsíkos melegítőfelsők sem, hiszen a jelmezben érkezőket éjfélig welcome drinkkel jutalmazzák! Péntek, 22:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 47.)

Azoknak, akik tánccal vezetnék le a heti feszültséget, biztosan kedvére lesz a Nightdrive és a Monday Session közös bulija a Toldiban, vagy a Designer Drums egész estés house-maratonja a Kolorban, az Iskolában pedig a Funzine tart beöltözős farsangi mulatságot az Intim Torna Illegál tagjaival.

Káosz, káosz (szombat)

Budapesten adja aktuális európai turnéjának utolsó koncertjét az amerikai Teengirl Fantasy. A duó kásásan álmodozó dalaiban olyan előadók működtek közre, mint Sharon Funchess a hazánkban többször is megforduló !!! éléről, Laurel Halo, Panda Bear vagy a tavaly elhunyt Romanthony, aki a Daft Punk "One More Time" című dalában is énekel. A tavaly év végén megjelent, Nun című EP-jük után még idén tavasszal megjelenik a harmadik nagylemezük. Szombat, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Első alkalommal rendezi meg Spanyol és Latin-Amerikai Fesztiválját a Granada Spanyol Nyelviskola. Az esemény első napján Chile kapja a főszerepet, így a fesztivál díszvendége a chilei konzul, Carlos Gajardo lesz, aki spanyol nyelvű előadásában mutatja be országát. Lesz még étel- és italkóstolás, interaktív nyelvóra, délben pedig a leghíresebb chilei énekesnő, Violeta Parra életéről szóló filmet vetítik, míg este Patricio Baeza és együttese zenél majd. Szombat, 11:00, RoHAM Bar (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 22.)

Idei első klubkoncertjét adja Marsalkó Dávid projektje, a Halott Pénz. A pécsi rapper legnagyobb slágere, a Feneked a gyengém már a másfél milliós nézettséget is meghaladta a YouTube-on. Halott Pénz, mint a vele készült interjúkban meg is vallja, előbb volt rocker, mint rapper, így számaiban a bólogatós ütemek mellé gyakran párosulnak gitárriffek. A színpadot a dunaújvárosi BeatKOHO készíti elő számára. Szombat, 20:00, Gödör Klub (Budapest, VI. kerület, Király utca 8-10.)

Cyst néven új bulisorazat indul, amely a Vittulában mutatkozik be első önálló estjével. A fiú-lány duó zajteknóra, zajrokkra, szintikre és kísérleti elektronikára szakosodott. Azt jósolják, néha tánc is lesz. Egyébként pedig ZAJ ZAJ ZAJ, KÁOSZ KÁOSZ KÁOSZ, mondják. Szombat, 22:00, Klub Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

Azoknak akik már alig várják a tavaszt, szombat este két táncos rendezvény is kedveskedik majd. Nagy Márciusi Tavaszfogadót tart a Cucu, ahol többek közt fiatal zenészek és Prezi-közeli dj-k zenélnek majd. "Boldog számokat játszunk boldog embereknek" – jósolják előre a házigazdák. Ezalatt a Beat on the Brat Tavaszi Buliján négy lemezlovas négy különböző stílusban válogat majd a legüdébb zenék közül. Állítólag a legutóbbi alkalommal valaki félmeztelenül táncolt, őt most is visszavárják és megvendégelik egy fröccsre.

Bordeaux, Balkán (vasárnap)

A Francia Intézet tíznapos programmal köszönti a frankofónia közelgő ünnepét, március 20-át. Péntek estétől tíz napon át vetítenek francia nyelvű filmeket az Urániában. A Frankofón Filmnapok négy premier előtti vetítést tartogat, és idén először versenyfilm-kategória is indul – nyolc alkotással. Lesz még "friss és ropogós", illetve "csemege" szekció is, továbbá Afrika néhány filmremekét is bemutatják. A vetítéseken és az azokat követő közönségtalálkozókon több meghívott rendező is részt vesz majd. Péntektől jövő vasárnapig, Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest, VIII. kerület, Rákóczi út 21.)

Ötödik alkalommal rendezi meg a VinCE Magazin a borbarátok egyik legkedveltebb eseményét. A 2014-es Wine Show-n mintegy 160 kiállító vesz részt: hazaiak, szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi vidék – Champagne, Burgundia, Bordeaux és a Balkán – is kóstoltatja borait. Az italoknak különböző sajtokkal és különleges kolbászokkal ágyazhatunk meg. A borok mellett bőséges pálinkakínálat is gondoskodik az oldott hangulatról. Péntektől vasárnapig, Corinthia Hotel Budapest (Budapest, VII. kerület, Erzsébet körút 43-49.)

Közösségi Oscar-szurkolást szervez a Filmtekercs és a Budapest Secret Cinema. A vetítés kezdete előtt tippverseny, meglepetésfilm és kerekasztal-beszélgetés üti el az időt, majd az ünnepélyes díjátadót szakértői kommentátorok teszik még élvezetesebbé. Mindezalatt a zenéről a filmzenék királya, Panda gondoskodik. Vasárnap, 22:00, Anker Klub (Budapest, VI. kerület, Anker köz 1-3.)