Meghalt Hacser Józsa

2014.03.05. 12:27 Módosítva: 2014.03.05. 12:55

Hacser Józsa holttestét kedden találták meg siófoki házában, írja a Blikk. A színésznő áprilisban lett volna 83 éves, de az utóbbi években elzárkózott a külvilág elől, és volt kollégái sem hallottak róla egy ideje, mióta visszavonult és otthagyta a Soproni Petőfi Színházat. Legtöbben a Szomszédokban alakított szerepe miatt emlékezhetnek rá, pedig rengeteg animációs produkcióban volt szinkronhang. Még tavaly áprilisban cikkeztek róla az újságok, hogy magányosan, egyedül él Siófokon a macskáival, és már a rokonai sem látogatják.

Nehéz sorsú gyerekként nőtt fel, édesapja a Donnál harcolt, édesanyjával pedig fél évig egy pincében húzták meg magukat, amíg bombázták Budapestet. Egy ideig ezüstművesként dolgozott apjával, majd 17 évesen, második próbálkozásra felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Olyanokkal járt egy osztályba, mint Váradi Hédi, Psota Irén, Soós Imre, Horváth Teri és Tarsoly Elemér. 1952-ben végezte el a főiskolát, majd a Miskolci Nemzeti Színházhoz került. Naiva-, karakter- és drámai szerepeket is játszott például Hamlet Ophéliájában vagy Antigoné Ismenéjében. 1956-tól 1993-ig pesti színházakban szerepelt, a Jókai, a Thália és az Arizona Színház után 1994-ben került Sopronba.

Filmek és sorozatszerepek

003
Fotó: hogyvolt.blog.hu / MTV

A rendszerváltás előtt és után is számos nagyjátékfilmben szerepelt, a Miniszter félrelépben, az Apám beájulnában és az Üvegtigris 2-ben is, utolsó filmje a De kik azok a Lumnitzer nővérek? volt.

A Szomszédokban Hacser Józsa alakította Vágási Feri anyját, Vágási Margitot, aki intézetbe adta a fiát, majd csöndes alkoholista lett Békéscsabán. Az SZTK-szemüveges Margit nénit végül Jutka találta meg hosszas nyomozás után a Vöröskereszt segítségével a közönségkedvenc teleregény 21. epizódjában. Itt derül ki, hogy a gazdagréti Batmannek van egy csomó féltestvére – már ha a konyakfüggő Margit néni tényleg igazat mondott. Karrierje során kétszer kapott Jászai Mari-díjat (1963,1977) és 1995-ben még a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is kiérdemelte.

Ő volt a kedvenc női szinkronhangunk

Hacser Józsa a színházi és filmes szerepei mellett rengeteget szinkronizált, gyerekkorunk kedvenc rajzfilmjeiből sosem hiányozhatott. Ő kölcsönözte például a kultikus Elsüllyedt világok sorozat női kalózának, Popocicinek a hangját:

Az elsüllyedt világok - A kalózok dala

De Hacser Józsa volt Nils Holgersson aranyhörcsögének, Pocoknak is a hangja:

Nils Holgersson - régi szinkronnal!!!

A Kukori és Kotkodában 1972-től vette át Kotkodát Psota Iréntől:

Kukori és Kotkoda - Műmenyét

A 80 nap alatt a Föld körül rajzfilmváltozatában pedig az ő hangján szólalt meg Rigodon kis növésű haverja, Ticon:

80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport