M. Tóth Géza a Színművészeti új rektora

2014.03.07. 15:13

Áder János köztársasági elnök az emberi erőforrások miniszterének javaslatára M. Tóth Géza animációs rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem újonnan rektorává a Sándor-palotában. Az egyetem szenátusa korábban szintén M. Tóth Géza kinevezését javasolta a Balog Zoltán miniszternek.

Áder János köztársasági elnök (j) az emberi erőforrások miniszterének javaslatára a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorává nevezi ki M. Tóth Géza egyetemi tanárt.
Áder János köztársasági elnök (j) az emberi erőforrások miniszterének javaslatára a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorává nevezi ki M. Tóth Géza egyetemi tanárt.
Fotó: Soós Lajos

Ascher Tamást, a mostani rektort 2015 augusztusáig nevezték ki, de mivel március 3-án 65 éves lesz, előbb lejár a megbízatása. 2006 óta vezette a Színműt, ez volt a második ciklusa.

M. Tóth az első nem színházi rektor

M. Tóth Géza most 44 éves. A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik tanára, de korábban Londonban és Baden-Württembergben is adott órákat. A KEDD nevű animációs stúdió alapítója és vezetője, és 2007-ben a Maestro című animációs rövidfilmjét ebben a kategóriában Oscar-díjra jelölték. A rendszerváltás óta ő lesz a Színház- és Filmművészeti egyetem első olyan rektora, aki filmes szakember.

Balliberális viperafészek

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a jobboldal kultúrharcosai elégedetlenek az Ascher-vezette Színművészetivel. Kerényi Imre miniszterelnöki biztos például így szidta az egyetemet a Belvárosi Polgári Szalonban, az emlékezetes buzizós beszédében:

Lehetetlen dolog, hogy Déryné országában, és Jászai Mari országában így képezzük a színészeket. Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz. Aztán csináljanak amit akarnak. Azt gondolom, egy nemzeti kultúrában a színészeket nemzeti szellemben kell nevelni, pont. Én úgy vettem észre, hogy kitűnő színészeket képeznek, de kis rabszolgák. Jól szót fogadnak, igen, rendező bácsi, minden nagyon jó, hú de nagyon balliberálisak, mert azt muszáj.