Rendőrök vitték el a Vigadó ellen tüntetőket

2014.03.14. 19:44
A Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia hatáskörébe került a Vigadó is. Az Összefogás a kortárs művészetért csoport aktivistái az ünnepélyes megnyitó előtt a földre feküdtek pénzzel a szájukban.

Március 14-én ünnepélyes megnyitón adták át a Pesti Vigadó egymilliárd forintból felújított épületét, az Összefogás A Kortárs Művészetért csoport és Szabad Művészek ekkorra időzítette Fekete György-ellenes demonstrációját, amelynek keretében az aktivisták a földre feküdtek pénzzel a szájukban. A tüntetőket rendőrök vitték el a helyszínről. 

„A kultúra nem lehet egy szűk, ideológiai alapon szerveződött civil társaság játékszere. Véget kell vetni annak a vállalhatatlan gyakorlatnak, hogy a hatalom ideológiai alapon használja fel a társadalmi alapokat, osztja újra az adóforintokat. Véget kell vetni a megosztásnak és kirekesztésnek, mert ez nem épít, hanem rombol, nem értéket hoz létre, hanem értékvesztéssel jár. Új, demokratikus alapokra kell helyezni a kulturális koncepciót, aminek a leglényegesebb pontja: KÖVETELJÜK, HOGY A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA HALADÉKTALANUL KERÜLJÖN KI AZ ALAPTÖRVÉNYBŐL!!!” – írták a Minden részletében kultúrpuccs elnevezésű esemény leírásában a tüntetők, akik korábban már a szintén Fekete Györgyhöz került Műcsarnokot is eltemették egy performansz keretében. A tüntetők tiltakoznak az MMA Alaptörvénybe iktatása,  valamint a Műcsarnok, a Hild-villa és Pesti Vigadó átjátszása ellen. 

Így fetrengtek a tüntetők a Vigadó előtt

Pesti Vigadó megnyitóján jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is.  "Azokra bízzuk a kultúra szervezését és támogatását, akik erre a legelhivatottabbak: magukra a művészekre" - fogalmazott a megnyitón Balog Zoltán miniszter, majd átadta a Vigadó jelképes kulcsát Fekete Györgynek. Az épület egy Makovecz Imre-kiállítással nyílik, később egy Schrammel Imre-tárlattal várják majd a közönséget. 

A kormány 2011 februárjában 2,23 milliárd forintot biztosított a Pesti Vigadó rekonstrukciójára, akkor úgy tervezték, hogy az év októberére nyílhat meg a Magyar Művészeti Akadémia székházának is számító rendezvényhelyszín. A Vigadó vagyonkezelője akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a 2004 óta tartó felújítás során 1,15 milliárd forintot fordítottak az épületre.  

Az Országgyűlés 2013 októberében döntött arról, hogy a Pesti Vigadó épülete 2014. március 1-jén a köztestület tulajdonába kerül. Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára elfogadott törvénymódosítás szerint a Vigadó névhasználatának kizárólagos joga a Magyar Művészeti Akadémiát illeti meg. A Vigadón kívül az MMA tulajdonába került a Műcsarnok és a Budakeszi úton lévő Hild-villa is „a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében".