A magyar színházak helyzetéről tartottak vitaestet Bécsben

2014.03.17. 08:26
A magyarországi független és az állami színházak helyzetéről, a politika és a kultúra kapcsolatáról tartottak pódiumbeszélgetést vasárnap Bécsben, az osztrák Burgtheater szervezésében.

A beszélgetés résztvevői – Csáki Judit újságíró, Máté Gábor, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója és Mattyasovszky Bence, a Katona József Színház adminisztratív igazgatója – egyebek között kiemelték, hogy a független színházak finanszírozása bizonytalanná vált, és hiányolták a valódi párbeszédet a kulturális életben a kormányzat, illetve a kultúrpolitika bírálói között, írja az MTI.

Csáki Judit úgy vélekedett, hogy a független színházak finanszírozását a teljes bizonytalanság jellemzi, főként az elmúlt három évben, az előadó-művészeti törvény módosítása óta. Míg korábban volt bizonyos részesedésük a központi támogatásokból, jelenleg szinte csak pályázatokon tudnak forrásokhoz jutni – mondta. Ugyanakkor a független színházak nagyon "elevenek", szinte az anyagi források teljes hiányában nagyon jó produkciók jönnek létre – tette hozzá.

Máté Gábor a beszélgetést vezető Rubina Möhring osztrák újságírónő kérdésére elmondta: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója olyan programot hirdetett meg, amely "a szépség, a remény és a hősök keresését" jelenti a színpadon, s ez "eltérő ízlést" képvisel, mint például a Katona József Színház felfogása. Hozzátette: a problémát nem ebben, hanem abban látja, hogy támadások érik az olyan színházakat, amelyek nem ezt az ízlésvilágot képviselik, valamint abban is, hogy "kijelölik az irányt" azoknak a színházaknak, amelyek részesülni akarnak a támogatásokból.

A közönség soraiban helyet foglaló Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője Rubina Möhring kérdésére hozzátette: nincsen cenzúra a magyar színházi életben olyan értelemben, amilyen az 1950-es években volt, de aki "kellemetlen kérdést tesz fel" a színpadon, az nehezebben jut támogatáshoz. Ascher úgy vélte, jelenleg még van kritikai művészet a magyar színházakban, de fennáll a veszély, hogy "minden eszközzel megpróbálják majd szűkíteni" ennek az arányát.

Csáki Judit szerint a Vidnyánszky által megfogalmazott szemlélet, amely "hősök bemutatását" és pozitív szemléletet ír elő, "zsákutcát" jelent. A színháznak nem szabad előírnia, hogy a néző mit gondoljon – hangsúlyozta.

A beszélgetés résztvevői – utalva arra, hogy a vitára és a színházi programba eredetileg meghívták Vidnyánszky Attilát is –, hiányolták a valódi párbeszédet, a nézetek szemtől szemben való ütköztetését a magyar kulturális életben. "Nincsenek viták, Magyarországon sem, és itt sem (...) mindenki mondja a magáét, a saját lapjában, abban, amelyikben engedik szóhoz jutni, vagy amelyik jár neki" – fogalmazott Csáki Judit.

A rendezvényen szó volt a magyarországi antiszemitizmusról is. A bécsi Burgtheater, az osztrák nemzeti színház pénteken kezdődött Magyarország-fesztiválján a vasárnapi pódiumbeszélgetés mellett összesen három színpadi előadást, egy zenés irodalmi műsort és egy felolvasóestet tekinthet meg a közönség.

A Forte Társulat és Pintér Béla Társulatának egy-egy darabja, valamint a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság egy közös produkciója mellett eredetileg a Nemzeti Színház és a Krétakör egy-egy előadása is szerepelt volna a programban. A Burgtheater körül kialakult bizonytalan helyzet miatt azonban a Krétakör szerdán jelezte, hogy nem vesz részt a fesztiválon, Vidnyánszky pedig még hamarabb lemondta a szereplést, vélhetően azért, mert a Burgtheater sem fogadta el az ő meghívását. 

A bizonytalan helyzet azért alakult ki a Burgtheaternél, mert a színház felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg, emellett több mint 8,3 millió eurós hiány alakult ki a 2012/13-as évadra a német nyelvterület legjobban dotált színházánál. A pénzügyi botránnyal kapcsolatban Josef Ostermayer kulturális miniszter leváltotta Matthias Hartmann színházigazgatót.