Milliárdokat érő Fabergé-tojás pihent a konyhapolcán

2014.03.20. 16:00
Nyolcezer fontért vette az aranytojást, mert értékesnek tűntek benne a drágakövek. Végül majdnem eladta egy vevőnek, aki beolvasztotta volna aranyért. Az üzlet nem valósult meg, a tulajdonos pedig az interneten jött rá, hogy nem akármilyen aranytojás van a birtokában, hanem az évtizedek óta keresett, húszmillió font értékű Fabergé-tojás.

Eredetileg be akarták olvasztani azt az aranytojást, amiről nemrég derült ki, hogy egy 20 millió font értékű Fabergé-tojás, írja a Telegraph. Az amerikai férfi 8 ezer fontért vette annak idején, mert értékesnek találta a műtárgyban található drágaköveket. Aztán megpróbálta eladni a tojást, és talált is egy vevőt, aki beolvasztotta volna az aranyért, de végül meghátrált a vásárló, mert sokallta az árat.

Így a Fabergé-tojás évekig a neve elhallgatását kérő férfi útszéli házának a konyhájában porosodott. Végül 2012-ben keresett rá az interneten, hogy aztán ráleljen a Telegraph kapcsolódó cikkére az elveszett Fabergé-tojásról. Azon nyomban repülőre ült és meg sem állt Londonig, ahol felkereste a Wartski műkereskedő céget. Kieran McCarthy műkereskedő szerint a férfi semmit sem aludt onnantól kezdve, hogy megtalálta a cikket.

"Első látásra nyilvánvalóvá vált, hogy az úriember fotóin szereplő aranytojás az a bizonyos Fabergé-tojás, amit keresünk. Olyan érzésem volt, mint Indiana Jonesnak, amikor megtalálta az elveszett frigyládát" – nyilatkozta McCarthy az újságnak, aki rögtön utána Amerikába repült, hogy személyesen is megbizonyosodjon a tojás hitelességéről, amit a konyhapolcon talált a sütik mellett.

Amikor a helyszínen is kiderült, hogy valóban a Fabergé-tojásról van szó, a férfi a földre rogyott ámulatában, majd belevéste a dátumot abba a székbe, amiben a műkereskedő ült, hogy emlékeztesse a napra, amikortól megváltozik az élete. A tojást egy Fabergé-gyűjtő megbízásából meg is vásárolta a cég – egyelőre ismeretlen összegért. McCarthy azért annyit elmondott az újságnak, hogy ez olyan, mintha valaki megnyerné a lottóötöst. A gyűjtő kérte, hogy ne távolítsák el a karcolásokat, mert ettől még értékesebb a műtárgy, hiszen a történetéhez tartozik, hogy majdnem beadták a fémhulladékgyűjtőbe.

Fabergé az orosz királyi családnak készített 50 darab aranytojást a 19. században, ezt a darabot III. Sándor cár kapta 1887-ben, majd a bolsevikok kezébe került az orosz forradalom után. Legutoljára 1902-ben látták egy birodalmi műkincsekről szóló kiállításon Szentpéterváron, aztán 1922-ben a szovjetek ezt is eladták – sok másik orosz műkinccsel együtt. Huszonkét évvel később tűnt fel újra egy New York-i aukciósház katalógusában, majd egy déli nő vette meg potom 875 fontért. A vevő 2000-ben halt meg, utána mindenét elárverezték, így kerülhetett végül a könnyűfémpiacra a húszmilliós Fabergé is.