Hej, élet, cigányélet

2014.03.20. 17:25 Módosítva: 2014.03.20. 17:34

Péntek este nyílik Molnár Zoltán Világok útjain című kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a kiállított képek érdekessége, hogy a korábbi, jellemzően fekete-fehér munkákkal ellentétben vibrálóan színesek. 

A 2003 és 2013 között készített képek az Európát járó roma közösségek életét mutatja be, Franciaország, Moldávia, Spanyolország, Bulgária útjain. A portrékon a roma emberek kultúrája, őrzött hagyományai és szokásai jelennek meg. 

Az egzotikus vándorélet

A cigányábrázolás a 18. század végétől kedvelt témája a rajzolóknak, festőknek. Az egzotikus vándoréletet bemutató zsánerképek, festmények, rajzok a 19. században polgári otthonok díszeivé váltak. A nomád élet romantikájával átitatott, 19. századi etnográfiai jellegű fotográfiák elsősorban az erdélyi cigányok világával ismertettek meg. A cigánysággal kapcsolatos sztereotípiák – szabadságvágy, kalandos vándorélet, bizonytalan egzisztencia – a  20. században a szegénység, kirekesztettség tapasztalataival egészülnek ki.

Molnár Zoltán pályája 1993-ban Escher Károly-ösztöndíjjal indult, korábban Erdély valódi arcát kereste vagy Párizs szegényeit fotózta, de mindig az empátiával teli emberábrázolási hagyományt követte. Az egyszerű örömökre, játékokra, pillantásokra hívja fel a figyelmet.  Molnár Zoltán munkáit korábban már bemutattuk Nagykép rovatunkban: a Tizenhat év Erdélyben című sorozatát itt, a Párizs szegényeit bemutató fotóit pedig itt tudják megnézni. A Bárka Színházban kiállított Szénfeketéket pedig itt találja. Az új kiállítás képeiért kattintson!