Ufótámadás lesz a belvárosban

2014.03.21. 19:34
Okádékpunk, absztrakt-blues, afgán trap és sörlocsolás. És akkor a lehányt könyvekről meg a pokémonok és papok partijáról még szót sem ejtettünk. Szerencsére van hová mennünk ezen a hétvégén is! Az Index programajánlóját olvassák.

Köpetek és okádékpunk (péntek)

Ma indul és több mint két héten keresztül zajlik majd a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely során a főváros több mint ötven helyszínén mintegy kétszáz esemény várja a kultúra barátait. A nyitóhétvége talán legizgalmasabb programja Joel Frederiksen és az Ensemble Phoenix Munich Requiem for a Pink Moon című koncertje lesz, amely során a zenész és társai a tragikusan korán elhunyt énekes-dalszerző, Nick Drake dalait adja elő Erzsébet-kori átdolgozásban. Péntek, 19:30, Budapest Music Center (Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.)

A brightoni Toy alig pár hónapja, tavaly decemberben jelentette meg második, Join the Dots című albumát, amelyet most Magyarországon is bemutat. Címnélküli debütlemezük megjelenésének évében, 2012-ben az NME már a legjobb új bandák egyikeként írt róluk, a zeneileg némileg rokon Horrors tagjai pedig az egyik legizgalmasabb zenekarként hivatkoztak rájuk. Péntek, 20:00, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

1981-ben a Neue Deutsche Welle, azaz a német újhullám egyik legtöbbet hivatkozott slágerét, a Suicide Commandót írta meg a Kiel városából származó No More. A dal akkora siker lett, hogy egy idő után a csapat már nem is volt hajlandó élőben játszani azt, majd rövidesen fel is oszlottak. A No More azonban 2006-tól újra aktív, és most először lépnek majd fel Magyarországon. Előtte egy friss magyar duó, a Ste Pwri Tmod mutatkozik majd be. Péntek, 22:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Ufótámadás a belvárosban név alatt öt magyar zenekar is játszik a Müsziben. Zajhurrikánt és őskáoszt ígér a Klang, két napos bongvíz és lehányt könyvek között lötyög az Oddds, narkós dalszerkezettel operál a Mt. Kailash, okádékpunkot nyom a Piss Crystals, a Tumo pedig démonokkal és kelet-európai köpetekkel érkezik. "A produkciók garantáltan meg lesznek baszódva most is" – jósolják előre a szervezők. Péntek, 20:30, Müszi (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

ufo

A pénteki táncról: Reptilia néven új klubestsorozat indul, ahol a sörlocsolós gitárzenéé lesz a főszerep, tíz hónappal a Random Access Memories megjelenése után Daft Punk-est lesz az Ötkertben, mocsoktól fulladozik majd a Vittula, ahol a punk és a hip-hop találkozik, LÄRM néven új hely nyílik a Fogasház első emeletén, ahol gyomron basznak a mélyek, a Cucuban pedig Pokémonok és Papok Party lesz, bármit is jelentsen ez.

Gyomron basz a mély (szombat)

A Hot City és a Nero Homme közös buliján a cseh gyökerekkel is rendelkező, bristoli elektrodíva, Emika lép majd fel dj-szettjével. A Ninja Tune üdvöskéje többször is járt már Magyarországon, Serious Trouble című új EP-jét viszont a világon először a budapesti közönségnek mutatja be. Játszik még a Stamusic, TMX és Fullstereo. Szombat, 21:00, KIOSK (Budapest, V. kerület, Március 15. tér 4.)

Először rendezik meg a Miss Colours kerekesszékes-szépségversenyt, amelynek célja, hogy bemutassa, a fogyatékkal élők számára is éppúgy fontos a szépség, a nőiesség és a siker, mint az ép nőtársaik számára. A nemzetközi megmérettetés indulói büszkék karrierjükre, sokuk anyaként és/vagy feleségként is helyt áll. Szombat, 19:00, Larus Étterem és Rendezvényközpont (Budapest, XII. kerület, Csörsz utca 18/b)

Szombaton a tirpákhiphop is leigázza Budapestet, hiszen a három nyíregyházi fenegyerek beveszi az Instantot: Bobafett, Bobakrome és az Index alternatív dalversenyében, A Számban a döntőig jutó Zomblaze löki majd a hardcore rapet. A warmupról Yapo gondoskodik. Bagolyköpet után aludnifogtál. Szombat, 22:00, Instant (Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 38.)

LÄRM név alatt új, főként elektronikus zenére szakosodó klub nyílik a Fogasház felső szintjén. Az emeleti underground klubban Martin Audio hangrendszerrel, decibelkorlátok nélkül pörögnek a bítek és basz gyomron a mély. A nyitóhétvége legerősebb napja a szombat lesz, amikor is a Silf és Lil Sagittarius élőzik majd, utánuk pedig a Bounce és a Küss Mich is képviselteti magát. Szombat, 22:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Buli még: Puss'n'Boots név alatt nyolc kreatív lány űzi ki a fiúkat a lemezjátszók mögül és veszi át az irányítást a Beat on the Bratben, dubra pörög és a hetvenes évek Jamaicáját idézi meg a Dublőrök Éjszakája,  a Fogasban pedig a Poca Huntaz hozza össze az afgán trapet Zalatnay Cinivel és a seggrázással.

Szentcsalád demo (vasárnap)

A VaLyó csoport Duna-parti mobilszaunáját mi is kipróbáltuk, most azonban elköszön és más projekteknek adja át helyét. Az utolsó helyszín a Lánchíd pesti hídfőjénél lesz, ahol szerdától vasárnapig tart majd a buli, így akár a szombat este másnapos lázát is kiizzadhatjuk magunkból. A Város és Folyó egyesület közben hivatalosan is bejegyzetté vált, ezt ünneplik majd, miközben aukciós tárgyakkal is támogathatjuk a projektet. Péntektől vasárnapig, Valyó part (Budapst, V. kerület, Id. Antall József Rakpart)

Századik buliját ünnepli a RNR666 koncertszervező brigád a Vittulában: a korai kezdés után szerelmes country-számait adja elő Piero Ilov a francia Jack of Heart garázszenekarból, illetve fellép a Szentcsalád Oral Orchestra nevű egyszemélyes absztrakt-blues projekt is egy nagyon különleges meglepetésvendéggel. Piero másnap ismét koncertezik, akkor már hangosan a Jack of Hearttal. Vasárnap, 18:00, Klub Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

Az Ultrahang Fesztivál szervezői immár negyedjére rendezik meg az UH Demót, ahol fiatal, egyelőre még nagyon ismeretlen előadók lépnek fel, és mutatják be munkásságukat. Ahogy a név is jelzi, nem minden esetben kész produkciókat lehet látni, sokkal inkább a workshop jelleg dominál. Az UH tehát friss, izgalmas és igazán underground. Vasárnap, 18:00 – 23:00, Kontra Klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)