Áprilisban elkezdődik a nyár

2014.04.11. 18:14
Akár már a hétvégén elkezdheti a vakációt, és még csak külföldre sem kell utaznia, hiszen Budapest is számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Bulizzon, ünnepelje a szabadságot, szavaljon verset a szabadban, és falatozzon jókat! Az Index programajánlója megmutatja, mit és hol érdemes. De figyeljen, valóságos osztrák különítmény lepi el a belvárost!

Kábítószeres karácsony (péntek)

Péntek este a bécsi Ogris Debrist hozza Budapestre a Designer Drums bulialakulat. Az osztrák duó energikus house-t játszik, ezt fűszerezik helyenként technóval, jazzes elemekkel és szinte bármivel, ami hatott rájuk. Számaik fülbemászóak, furcsák, vagy ahogy a francia producer, Ark fogalmazott velük kapcsolatban: olyanok mint egy kábítószeres karácsony. Fellépéseik során során saját dalaik mellett bátran remixelnek is, például olyan remek fekete előadók dalait, mint Nina Simone vagy Ella Fitzgerald. A house-hangulatról a házigazdák mellett Tom Select is gondoskodik. Péntek, 22:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Hamarosan megjelenő, Magic Life című lemezének első klipjét mutatja be Nagy Bence álmodozós zenei projektje, a Belle Belle. A zenész egy fiatal vizuális művésszel, Gidéóval rendezett videót a You & You II. című dalhoz. A Belle Belle korábban olyan neves külföldi előadókkal lépett már fel, mint az M83 vagy Zola Jesus. Ezúttal koncertezni nem fog, dj-szettel viszont készül, ahogy az új klip társrendezője is. A bulival egybekötött klippremierhez beharangozó videó is készült. Péntek, 21:00, Hátsó Kapu (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 13.)

Újra betámadja törzshelyét, a Vittulát a Straight by Day - Gay by Night melegbuli-sorozat. Az állandó lemezlovasok mellett ezúttal osztrák vendégfellépők, a Sirius & Darktunes is velük dj-znek majd. Ők Bécsben gyakran játsszák a hetvenes évek diszkóját és a nyolcvanas évek újromantikus, szintetizátoros zenéit is, várhatóan hasonlókkal készülnek most is. "Csatlakozz hozzánk a Vittulában és ünnepeljük együtt a szabadságot!" – üzenik a házigazdák. Péntek, 22:00, Klub Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertász utca 4.)

"A város legjobb indie-bulija, és pont" – büszkélkedik Reptilia nevű, frissen startolt bulisorozatával a Beat on the Brat. A Popméter és a Viage közös estjén többnyire a friss dalok és az üde hangzás dominál, ezúttal azonban régebbi, sármosan ütött-kopott dalok is előkerülnek. A szervezők a buli leírásában meztelen, Balaton-parti csúszdázásokról írnak, és azt ígérik, már áprilisban elkezdik a nyarat. Péntek, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

József Attila mindenkié! (szombat)

A költészet napja után József Attila születésnapjára emlékezve hajléktalan és mélyszegénységben élő versbarátok olvassák majd fel a hányatott sorsú költő verseit. A Város Mindenkié csoport és a Közmunkás Mozgalom a Jövőért tagjai, illetve szimpatizánsai délután háromtól a Keleti pályaudvar főbejáratával szemben gyülekeznek a végre rendbe szedett Baross téren, majd együtt sétálnak el József Attila sírjához, a Kerepesi temetőbe. Szombat, 15:00, Baross tér, Budapest

Ötödik részéhez érkezett a Trafó kortárs elektronikus zenei sorozata, az Electrify, amely ezúttal lassabb és légiesebb programmal folytatódik.  Tim Hecker  ambientmester Virgins című legutóbbi albumát mutatja be a hazai közönségnek. Fellépését magyar oldalról Imre Kiss éteri melankóliája támogatja, akinek a hazai Farbwechsel kazettakiadónál megjelent, Midnight Wave című albuma remek kritikai visszhangban részesült itthon és külföldön egyaránt.  Szombat, 21:00, Trafó (Budapest, IX. kerület, Liliom u. 41.)

A nemrég megújult Akvárium klubban lép fel az indietronica hamburgi nagyágyúja, a Digitalism. Jence és Isi duójának első számú hivatkozási pontja a Daft Punk, de erős rokoni szálak fűzik őket a Justice, a Simian Mobile Disco vagy épp MSTRKRFT zene világához is. Olyan előadók dalait remixelték már, mint Tiga, a Klaxons, a White Stripes, a Depeche Mode és a Cut Copy. Ezúttal dj-szettel érkeznek Magyarországra, a bristoli KOAN Sound társaságában, akik a Skrillex által alapított OWSLA kiadónál jelentették meg legutóbbi, április elsején megjelent EP-jüket is. Szombat, 22:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

A Bounce a dubstep-isten Burial legnagyobb példaképét, El-B-t hozza el a magyar fővárosba. A Lewis Beadle néven született brit dj és producer a UK garage aranykorában, a Groove Chronicles duó tagjaként szerzett magának hírnevet több mint tizenöt évvel ezelőtt. Miután El-B kiszállt a projektből, megalapította Ghost Recordings nevű kiadóját, ahol feltűnt a UK garage egy fátyolosabb vonala, amiből aztán évekkel később a dubstep is kinőtte magát. Szombat, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Kis híján egész napos összejövetelt tart a Küss Mich a Beat on the Bratben, ahol már délután elkezdődnek a programok. A bécsi Transformer lemezbolt, valamint a hozzá kötődő kiadó, a Totally Wired kirakodóvásárt tart, de meghívtak még néhány magyar kiadót és zenészt, hogy ők is kipakolják limitált kiadványaikat, kazettáikat, lemezeiket, illetve amijük csak van. Este koncertet ad a Totally Wired alapítója, Gran, ami után a házigazdák folytatják a bulit külföldi vendégfellépőkkel – igen-igen, osztrákokkal is. Szombat, 16:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Antik sörleves (vasárnap)

Oldtimerek Hétvégéje lesz a Vasúttörténeti Parkban, ahol a gőzmozdonyok és vasúti kocsik között ezúttal felsorakoznak az antik autók és motorok is. A rendezők a gépjárműtörténeti ritkaságok és kuriózumok mellett szórakoztató szabadtéri programokkal is várnak minden korosztályt. A kiállításra érkező veteránjárművek közül a legszebbeket díjazzák is – természetesen a kategóriájuknak megfelelően. Péntektől vasárnapig, Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest, XIV. kerület, Tatai utca 95.)

Összesen mintegy százféle különböző ízesítésben lehet majd ínycsiklandó hazai és nemzetközi leveseket, illetve főzelékeket kóstolni a Palotanegyedben. A Budapesti Leves És Főzelék Fesztiválon a jellegzetes magyar specialitások mellett lesz még például orosz borscs, francia hagymaleves, német sörleves és indiai currys csirkeleves is. Péntektől vasárnapig, Budapest, Szabó Ervin tér - Reviczky utca - Mikszáth Kálmán tér - Krúdy Gyula utca