Politikus, ügyvéd, gyerek a Terápia új évadában

4O5A1286
2014.05.07. 14:46
Máté Gábor, Péterfy Bori, Kurta Niké, Kováts Adél és egy gyerekszereplő, Surányi Áron játszik majd az HBO Terápia című sorozatának második évadában. Természetesen most is Mácsai Pál kanapéján fognak ülni, mellette visszatér Csákányi Eszter, Für Anikó, Nagy Zsolt és Szamosi Zsófia is. A pszichológus elvált, padlón van, a betegek pedig most sem kímélik.

Az első olyan magyar sorozat, amire igazán büszkék lehetünk – írtuk 2012-ben, amikor a HBO Terápia című sorozatának első évadát bemutatták. Azóta sem változott a véleményünk, ezt az értelmiségi szappanoperát, ahogy néhányan a készítők közül is viccelődtek a sorozattal, azóta sem sikerült felülmúlni. Szerencsére ősszel jön a második évad, részben új színészekkel, akiket szerdán mutattak be.

A Terápia egy izraeli sorozat alapján készült, ez a második évadban is így maradt, bár most az eredeti inkább csak amolyan kiindulási pontként szolgál. Kriegler Gábor forgatókönyv-fejlesztési szakember szerint ugyanis a magyar karakterek elkezdtek önálló életet élni, különösen a főszereplő, a Mácsai Pál alakította pszichológus, Dargay András. „Azt vettük észre, hogy a történetek onnan indulnak, ahonnan az eredeti sorozatban, de egészen máshova futnak ki.”

Ahogy az első évadban, most is nagy múltú, neves színészek és ismeretlen, fiatal kezdők is ülnek Mácsai kanapéján. Most is mindennap más beteget fogad, hogy aztán pénteken maga keresse fel a terapeutáját, akit Csákányi Eszter játszik. Ebben az évadban viszont mélyebb betekintést kapunk Dargay magánéletébe és dilemmáiba. Az első évad ismerete egyébként nem szükséges a második élvezetéhez, de azért nyilván az előzményekkel teljesebb az élmény.

„Hogy mit tanultam az első évadból?” – mielőtt Mácsai Pál válaszolhatna a kérdésre, Máté Gábor közbeszól: „Sok szöveget.” És ezzel el is árultuk, hogy ki lesz az egyik új betege. Máté Gábor hétfőnként fog Mácsaihoz járni, aki szép türelmesen hallgatja majd. Ez ugyanis az egyik, amit a színész a Terápia forgatása alatt megtanult. „Egy igazi sajtkukac vagyok, aki mindig sokfelé figyel. Itt viszont megtanultam, hogy tudok ülni a fenekemen és figyelni, volt olyan kolléga, akire a két évad alatt összesen 150 napig kellett figyelnem” – meséli.

Mácsai szerint abban hasonlít az általa játszott Dargay Andrásra, hogy mindketten elemző alkatok, ráadásul a színész is hallgatott korábban pszichológiát. A második évad elején Dargay igazán a padlón van, szakmai kudarc, egy tönkrement házasság és egy boldogtalan, beteljesületlen szerelem nyomasztja. 50 éves, most kell újrakezdenie az életét, többek között „kocogással küzdve” próbál fiatal maradni.És ha ez nem lenne elég, ebben az évadban az anyjával való kapcsolatába is beleláthatunk majd.

Hétfő: Máté Gábor

Ahogy említettük, hétfőn Máté Gábor ül majd a pszichológus kanapéjára. Egy politikust játszik, aki a sajtótájékoztatón bemutatott pár másodperces kisfilmben éppen azon háborog, hogy „Mégis mit műveltek ezek, amikor ők voltak hatalmon?”. A pártállása viszont nem derül ki, és nem is fontos. „Nem célom, de talán közelebb hozom a politikusokat, ha nem is a nézők szívéhez, de a szeméhez” – mondta Máté.

Hozzáteszi, hogy „iszonyatos szövegtanulási erőfeszítéseket” kellett tennie, azt a hétköznapi nyelvet ugyanis, amin a Terápiában beszélgetnek, nehezebb megtanulni, mint a költőibb színpadi szöveget. Sokat ültek hármasban a rendezővel és Mácsai Pállal, és csak „rágták, csócsálták” az anyagot.

Kedd: Péterfy Bori

„Egy elég szörnyű nő, de azért lehet szeretni” – Péterfy Bori így jellemezte a karakterét, aki keddenként lesz Mácsai páciense. Egy gazdag ügyvédnő, akinek ráadásul közös múltja is van a pszichológussal. A terápia során aztán meglehetősen nyomasztó dolgok derülnek ki a nőről, aki Péterfy Bori szerint egyszerre erős, harcos, és sebezhető, önbizalom-hiányos.

„Ebben a sorozatban olyan mélységben láthatunk bele az emberekbe, ahogy egyébként szinte soha nem szoktunk. Saját szüleinket, testvéreinket sem ismerjük igazán, a leglényegesebb dolgokat nem tudjuk egymásról” – mondja arról, hogy miért is olyan különleges feladat a Terápiában dolgozni.

Szerda: Kurta Niké

Szerdánként egy fiatal lány jár majd Mácsai Pálhoz, akit Kurta Niké, a Színművészeti Egyetem végzőse játszik. „Ennek a lánynak az a módszere, hogy felszínen nagyon is nyitott és közvetlen, de a valódi félelmeit és fájdalmait nehezen osztja meg. Kizár mindenkit, kivéve Dargayt, ő lesz az egyetlen, akihez őszinte tud lenni.”

Csütörtök: Szamosi Zsófia, Nagy Zsolt, Surányi Áron

Csütörtökönként ismerős arcok térnek vissza, az első évad szenvedő házaspárja, Nagy Zsolt és Szamosi Zsófia. De nem csak ők: most feltűnik korábban is sokat emlegetett kisfiuk, Misi, aki szintén Mácsai páciense lesz. Szülei már szétmentek, az ostor persze rajta csattant. „Mit gondolsz, milyen gyerek tenné őket boldoggá? Olyan, mint te?” – kérdezi a kisfiút a pszichológus. „Nem hinném” – hangzik a szívszorító válasz Misitől.

Surányi Áron még nem szerepelt semmiben, de az apját játszó Nagy Zsolt máris tanult tőle valamit. „Most mindjárt sírni fogok, úgyhogy iszok egy kis vizet, mert úgy jobban megy” – ez volt a kisfiú módszere a legnehezebb jelenetek előtt, aki Nagy Zsolt szerint tapasztalatlansága ellenére remek színész.

Péntek: Csákányi Eszter

Pénteken, ahogy korábban, Mácsai újra felkeresi majd a saját pszichológusát. Az Ágnest játszó Csákányi Eszter szerint egyszerűbb és szakmaibb lett a kapcsolat a két szereplő között. Amíg Dargay élete szétesett, addig Ágnesé nagyon is jó irányt vett. Sikeres könyvet írt, saját rendelőt nyitott, magára talált. Bár az új évadban már nem a lakásán fogadja Dargayt, a bejátszott rész alapján most sem lesznek könnyedebb beszélgetéseik, sőt.

Páciens ő is, de nem Dargay kanapéján: Kováts Adél

Az utolsó új szereplő, Kováts Adél a pszichológus magánéletében kap szerepet. A második évad elején Dargay már elvált Für Anikó alakította feleségétől, és mindenféle „szerelemcsírák” veszik körül. Az egyik Kováts Adél, aki gyerekkori barátja, kamaszkori szerelme, és akivel most Ágnes rendelője előtt fut össze. „A nő csak egy barátnőjét kísérte el Ágneshez, ő úgy tudja, hogy vele minden rendben van. Aztán kiderül, hogy ez mennyire van így” – meséli a színésznő.

A Terápia második évadát a korábbi író-rendezők, Enyedi Ildikó és Grigor Attila mellett ezúttal Nagypál Orsi is rendezi. A premier 2014 októberében lesz a HBO-n. Az Index járt a tavalyi forgatáson is, erről szóló cikkünket hamarosan olvashatják.