Ő a megélhetésem záloga

2014.05.15. 08:16
„Ez a sorozat nem az én érzéseimről szól, hanem az emberek érzéseiről, amikhez nekem semmi közöm, én csak beszámolok róluk, lenyomatot képezek, mint egy fotós vagy egy haditudósító” – mondja Nagy Kriszta képzőművész legújabb munkájáról, az 57 Orbán Viktor-portréról. A kiállítás csütörtök este nyílik, a képek akciósan megvehetők.

„Azt festem, amit látok, arról, amit érzek. Őt látom mindenütt. Ő most a megélhetésem záloga. Azért dolgozom, hogy pénzt keressek. Mint mindenki más” – ezzel indokolta az Indexnek Nagy Kriszta x-T (korábban Tereskova), hogy miért pont Orbán Viktort választotta legújabb kiállítása fő alanyának.

A kiállítás csütörtök este nyílik a Godot Galériában „Portréfestést vállalok” címmel. Más portrék, például Jancsó Miklós képe mellett 57 kép lesz Orbán Viktorról. A kiállítás ideje alatt – egészen június 14-ig – a képeket kedvezményes áron, darabonként 56990 forintért meg is vásárolni.

Nagy Kriszta x-T

Nagy Kriszta x-T (korábban Tereskova) festő, intermédia művész, énekesnő. Emlékezetes munkái közé tartozik, amikor hat fotón hat különböző mellvariációval volt látható 200000 Ft című sorozatán, vagy amikor a Lövölde téren óriásplakáton, a fehérneműreklámok stílusában ábrázolta saját magát „Kortárs festőművész vagyok” felirattal. Később Az Árpa Attila-projektben szintén saját magát örökítette meg, ahogy a színész-tévés Árpa szexel vele „A nő egyetlen esélye, a hím szerelmének játékszere” felirat alatt. Tavalyi kiállítását cenzúrázták túlzott pornográfia miatt. Korábban beszólt Fábrynak és Geszti Péternek is, nyolc évvel ezelőtt pedig virtuálisan odaszart a Parlament tövébe. Korábban többek között a női szerepekkel, a média nőképével foglalkozott munkáiban, de a „kortárs képzőművészséget” is újra és újra definiálni szeretné. 

Nagy Krisztát nem aggasztja, hogy a miniszterelnök ömlik a csapból is, hogy a tévéhíradókon, újságokon kívül az utcák is az őt ábrázoló plakátokkal vannak tele.

f
Fotó: Index

Sőt, éppen ez az, aminek tükröt szeretne mutatni. „Nem féltem, hogy Orbán arcát már unják az emberek, de ha félnék, akkor pláne megtenném, az az ember vagyok, aki tud új nézőpontot adni. Egyébként nem újat akarok mutatni, hanem éppen csak azt, ami van, az a dolgom, hogy tükröt mutassak.”

A képeken ágynemű- és asztalterítő-minták előtt látjuk Orbán portréját, van olyan, ahol rózsák, máshol meg babos kendő előtt, koronával vagy a művész kézjegyével az arcán. „Az első lépés az volt, hogy ágynemű- és asztalterítő-mintákat kellett fotóznom, ezt követően Orbán Viktor fotóját grafikai eljárásokon átfuttatva az ágyneműre varázsoltam, mint egy nyomatot, vagy mint egy mintát. Ezekből printeket készíttettem, vászonra, 57 darabot, majd azokat egyesével megfestettem, körülbelül annyi munkával, mint ahogy Andy Warhol tette szitanyomataival, és flitterrel kivarrtam őket.

Nagyon gyorsan kellett dolgoznom, mert nagyon friss az ötlet, a megnyitó meg a nyakamon volt. Napi 12-14 órát dolgoztam egy-két hétig, szóval azt hiszem, sokat kellett az arcával foglalkoznom. De ez persze függ attól, hogy kinek mi a sok.”

Kérdés, hogy az Orbán-gyűlölők és az Orbán-imádók hogy reagálnak majd a képekre. Fennáll a veszély, hogy mindkét tábor politikai állásfoglalást lát a képekben. „A képek, ahogy kikerülnek a kezem közül, a saját életükre fognak kelni; akik nézik őket, gondolnak majd valamit, szeretni fogják, vagy nem, és ehhez képest fognak reagálni. Akik gyűlölik Viktort, azok a gúnyt és a megtorlást fogják látni, és akik szeretik, talán lesznek annyira felnőttek, hogy mernek a saját megérzéseikre hallgatni, és szeretni fogják a képeket.

És éppen itt lesz tetten érhető az, hogy ez a sorozat nem az én érzéseimről szól, hanem az emberek érzéseiről, amikhez nekem semmi közöm, én csak beszámolok róluk, lenyomatot képezek, mint egy fotós vagy egy haditudósító. Persze hogy van bennem félelem, de az nem normális, ha egy embernek a saját országában félnie kell a politikai állásfoglalása miatt – remélem, erről nincs szó, sajnos inkább csak remélem.”

A kiállítás ideje alatt a képek akciós áron megvásárolhatók. Vajon a Nagy Kriszta- vagy az Orbán- rajongók élnek majd a lehetőséggel? „Remélem, ebben sorrendben. Nagyon vonzó ilyen áron Nagy Kriszta-képekhez jutni, és egyáltalán műalkotáshoz, ilyenkor az is vesz, aki vevő mindenre, ami 'akciós'.” A kiállítás címe – „Portréfestést vállalok” – egyébként nem jelenti azt, hogy Nagy Krisztát mostanában ez a műfaj izgatja a legjobban. „Sajnos, nem ez izgat, azaz nem izgat művészetileg, de sajnos eléggé izgat az egzisztenciális szorongás, amire mindennap ébredek, és amivel lefekszem.”

(A Portréfestést vállalok című kiállítás május 15. és június 14. között ingyenesen látogatható a Godot Galériában.)