Conchita Wurstot fogadta az osztrák kormányfő

2014.05.18. 20:05

Ezrek ünnepelték a május 11-ei koppenhágai diadal óta első koncertjén vasárnap Bécsben Conchita Wurst (Thomas Neuwirth) osztrák énekest, akinek tiszteletére fogadást adott hivatalában Werner Faymann kancellár - írja az MTI.

Az osztrákok büszkék arra, amit Ön a dalversenyen elért - mondta az ingyenes szabadtéri koncertet megelőző fogadáson az osztrák kormányfő, megköszönve az Ausztriának hozott dicsőség mellett az imázst, a kisugárzást is. A kancellár hangsúlyozta, hogy nemcsak a művészi teljesítmény fontos, hanem az üzenet is, amelyet az előadó a külföldnek küldött. Az Ön üzenete a tolerancia, a szeretet, az életöröm - mondta Faymann, különleges megtiszteltetésnek nevezve, hogy hivatalában fogadhatta a rendhagyó küllemű énekest.

A rendőrség adatai szerint tízezer rajongó gyűlt össze a kancellári hivatal előtti téren, a Ballhausplatzon adott koncerten. A köztévé kettes csatornája által élőben közvetített rendezvényen a 25 éves előadó többek közt a Koppenhágában győztes számot és azt a Céline Dion-dalt énekelte, amellyel annak idején feltűnt az egyik osztrák tehetségkutatóban.

Pénteken Christoph Schönborn bécsi érsek újságcikkben fejezte ki örömét az énekes győzelme fölött, valóságos és fontos kérdésnek nevezve a Wurst fellépése által felvetett témát, a másság elfogadását. Az osztrák egyház feje imáját és áldását ajánlotta fel a sokak által elutasított énekesnek, hangoztatva, hogy a minden embernek kijáró tisztelet megilleti azokat is, akikkel esetleg nem értünk egyet.

Az osztrák előadó győzelme annak jele, hogy Európa a helyes irányba, a tolerancia és diszkriminációmentesség felé halad, még ha eltérő tempóban is - mondta a legjelentősebb európai emberi jogi szervezet, az Európa Tanács főtitkára a szombati homofóbiaellenes világnap alkalmából. Európa azt akarta megmutatni, hogy kiáll a kifejezési szabadság mellett, és hogy Európában a közvélemény némi birizgálása is megengedett - mondta Thorbjorn Jagland, aki szerint előre visz, ha valaki mer másvalamit csinálni, egy kissé más lenni. Jagland egyúttal óvott attól, hogy a tolerancia ügyében túl nagy nyomást gyakoroljanak a lassabban haladó országokra, például Kelet-Európára.