Tízmilliót dob az állam Ákosnak a Karcolatokra

2014.05.20. 21:46 Módosítva: 2014.05.20. 22:25

Hét meghívásos pályázatot tett közzé honlapján az NKA kedden, amelyekkel a Balassi Intézet zenei programjait, jellemzően magyar zenészek külföldi fellépését, megjelenését támogatják.

A személyre szabott programok legnagyobb nyertese idén Ákos. Az NKA

10 milliót ad az „Ákos 'Karcolatok' című műsorának bemutatása a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben”

elnevezésű pályázati célra. A három előadást május 13. és június 23. között kell megtartania a művésznek, aki talán épp most értelmezi újra örökbecsű szavait:

Reményt kaptam csak az útra

Ákoshoz képest a többiek szinte aprópénzt kaptak.

  • Fülei Balázs és a Bartók vonósnégyes indiai turnéjára 800 000 forint jut.
  • 530 000 forintot adnak arra a párizsi koncertre, amit a nemzeti összetartozás napján rendeznek meg.
  • 2 millió jut a bukaresti Magyar Zenei Fesztiválra, hogy ezen kik szerepelhetnek, az nem derült ki.
  • Szintén 2 millióval támogatják a „kultúrdiplomáciai szimpózium keretében Vásáry Tamás és Vámosi-Nagy Zsuzsa londoni koncertjének megvalósítása” programot.
  • Összesen 1,96 milliót adnak két fesztiváli részvételre, a brüsszeli Musiq’3-ra és a Balkán Trafik Fesztiválra.
  • Végül pedig 780 000 forint jut a Ghymes együttes dalainak szlovák nyelvű megjelentetésére.

Sajnos a pályázatból úgy tűnik, kombinált jelentkezésre nincs mód, pedig Ákos a Karcolatokat Párizsban akár a nemzeti összetartozás napján is előadhatná, vagy Bukarestbe kivihetnék a szlovákosított Ghymes-számokat.

Az NKA tájékoztatása szerint ez összesen 18 070 000 forintnyi támogatás, aminek 55 százaléka Ákosé lesz. Az ő tízmilliójának a fedezetét a pályázati felhívás szerint „az üres adathordozók után befizetésre kerülő jogdíjak összege biztosítja” – mint ismert, ezt az összeget épp erre az évre csoportosították át az NKA-hoz, ami azt eredményezheti, hogy a zenészek a korábbinál kevesebb jogdíjat kapnak idén.

Ákosnak mostanában valahogy szerencséje van a közpénzekkel: két éve ő készítette az új szignálokat a közszolgálati rádióknak és tévéknek, összesen több mint húszmillió forintért (a pontos összegért közérdekű adatigénylési per is folyt), de többmilliós MVM-szponzoráció is segítette a közelmúltban egy turnéját.

Mi szeretettel és ezzel a számmal gratulálunk neki.