Kerényi: A buzilobbi ellen kell harcolni

2014.05.22. 17:23

Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában beszélt arról, hogy a buzilobbi ellen kell kemény harcot hirdetni, és szerinte a dramaturgok és a rendezők teljesen téves „izmusok” alapján dolgoznak, írja a 444.hu. A színészképzést elvenné a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, és új iskolát nyitna, akár a Ludovikán.

Megállj!-t kell mondani a szivárványos dekadenciának

Az európai művészet nyolcvan százaléka, a magyar drámairodalom nyolcvan százaléka a keresztény kultúrkör terméke, Európa a keresztény gondolkozás diadala, Magyarország is az

– mondta Kerényi, majd így vázolta, hogy mi a legnagyobb baj:

A világméretű probléma az, hogy a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan „izmus” vette át az oktatási főhatalmat, amelyik erre nemet mond. ... és meghonosítanak ... egy olyan fajta megközelítést, amelyben a dekadencia és a romlás érvényesül. ... Rengeteg pénzt lehet keresni, rengeteg botrányt lehet csinálni, világhíresnek lehet lenni, de a lényege a dolognak a köpködés, a leszólás, ... mindennek a kétségbe vonása.

Én nagyon fontosnak tartom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Budapesten történjék változás, [taps], ha más nem egy ellen-egyetem szervezése akár a Ludovikán belül. ... Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Főiskolától a színészképzés jogát a pénzzel együtt [nevetés].

A legrosszabb véleménnyel Kerényi a dramaturgokról volt, konkrétan lebuzizta őket:

Saját példámon is láttam, hogy ezek a dramaturg gyerekek ... egyik lábukon kék harisnya van, a másikon zöld, egy picit szivárványos mindegyik, nagyon new wave-esek.

Hozzátette, hogy a dramaturgok és a kritikusok hipnózist keltenek, ezért egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot ez ellen:

ez a buzilobbi tulajdonképpen

A harcban előadásokat és főleg iskolákat kell létrehozni, „ezért fontos egy ilyen keresztény fesztivál” – zárta Kerényi.