Pitypang is lesz a Magyar Krónikában, megírom

2014.05.23. 08:45
Pünkösdkor jelenik meg a Magyar Krónika első száma, amiben lesz pitypang is, legalábbis ezt nyilatkozta Kerényi Imre a Borsnak.

A Magyar Krónika indulásáról januárban számolt be a sajtó. A kormány agitprop lapjának főszerkesztői posztját Bencsik Gáborra (a Magyar Demokrata lapigazgatója) bízták, a szerkesztőbizottságban pedig Balog Zoltán miniszter, Kerényi Imre kormánybiztos és Vizi E. Szilveszter akadémikus is ott feszít.

A kezdeti lendület elsöprő volt, a koncepciójában csak a jót kereső lap írói közé meghívták többek között Bayer Zsoltot, Csontos Jánost, Kondor Katalint, Kristóf Attilát, Kudlik Júliát, Szentmihályi Szabó Pétert, Torkos Matildot, Balog Zoltánt, Boross Pétert, Deutsch Tamást, Fónagy Jánost, Kövér Lászlót, Martonyi Jánost, Matolcsy Györgyöt, Navracsics Tibort, sőt magát Orbán Viktort is - az már más kérdés, hogy a száznál is több felkért szerző közül jónéhányan nemet mondtak az invitálásra.

Az alakuló ülésen nem nagyon derült ki, hogy a lapnak a "keresd a jót és írd meg!" elven kívül miről is kellene szólni, ráadásul az eseményen részt vevő Orbán Viktor is berzenkedett Kerényi kissé kiforratlannak tűnő koncepciója ellen. A szerkesztőség újult erővel vetette magát a munkába, vagy hogy is szokták ezt ilyenkor mondani, és kiderült, hogy az első (próba)szám pünkösdkor jelenik meg, és

  • 5000 példányt ingyen küldenek ki közintézményekhez,
  • további 5000 példány kerül majd piacra,
  • az ára 980 forint
  • az első szám a Várkert Bazárról fog szólni
  • a cikket a Magyar Krónikához hasonló, de bebukott Nagyítás egykori főszerkesztője, Csontos János írja,
  • Bencsik legalább olyan sok színes képet akar, mint amennyi az olasz divatmagazinokban van
  • Orbán Viktor már a mutatványszámban is jelentkezik írással
  • a Polgári Magyarországért Alapítvány 30 millió forintot pumpál a magazinba
  • nem lesz online változata.

A Borsonline mai írásából azt is megtudhatjuk, hogy a lap tartalmának hatvan százaléka lesz kép, ábra és festmény, 40 százaléka szöveg, mindez 132 oldalon. Sőt, mint ahogy azt Kerényi Imre elárulta a lapnak, lesz benne pitypang is, amivel a szerkesztőségi koncepciót bemutató, januárban kiszivárgott levél egyik legviccesebb részére utalt.

Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.