nononononono

Beszólt Szőcs Gézának a kigolyózott világkiállítási győztes

2014.05.28. 19:11 Módosítva: 2014.05.28. 19:12

Semmilyen racionális érvet, okot nem lát Getto Tamás, a látványterv-pályázaton győztes munkát készítő tervezőpáros egyik tagja arra, hogy miért nem az ő elképzeléseik szerint épül meg a magyar pavilon a 2015. évi milánóivilágkiállításra.

"A hírt rossz érzéssel fogadtam, de nem mondhatnám, hogy sokkolóan hatott volna, mert gyanúsnak találtam azt a csöndet, ami a dolgot már egy ideje övezte"

- mondta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Belsőépítészeti és Környezettervezési Tanszékének vezetője szerdán az MTI megkeresésére.

Azt is elmondta, hogy a kormányzati döntésről nem kaptak tájékoztatást, csak a Facebookról értesültek.

Még januárban számoltunk be arról, hogy Szőcs Géza kaotikus sajtótájékoztatón jelentette be a világkiállítás győztes tervét, egy vizimalmot. Megemlítette ugyanakkor, nem biztos, hogy ezt a tervet valósítják meg.

Így is lett, végül az általános kritika övezte második helyezettet mutatjuk be a világnak amely Flintstone család valamelyik járművére, vacsorájának maradékára vagy gigantikus súlyzójára emlékeztető építmény.

Szőcs Géza improvizált

A magyar pavilonra kiírt látványötlet-pályázat győztesét idén januárban hirdették ki, az első díjat Gettó Tamás és Hutter Ákos A malom című terve kapta meg, a második lett az Alakor, a Sárkány Sándor és Ertsey Attila által vezetett építészcsapat munkája.

Szőcs Géza, a világkiállításért felelős magyar kormánybiztos kedden bejelentette: úgy döntött, hogy a megvalósíthatóság időbeni korlátai, valamint a nehezen tervezhető költségek miatt nem a győztes, hanem a második helyezett munkát valósítják meg.

D SOS20140115012
Fotó: Soós Lajos

A kormánybiztos indoklása szerint A malom számos olyan kérdést vetett fel, amelyek miatt az adott idő- és költségkeretben nem látott garanciát a méltó megvalósításra.

"A győztes pályázat szerint mintegy ezer köbméter vizet kellett volna a helyszínre szállítani, 12 méter magasba felvinni, lezúdítani, mozgatni. Menet közben derült ki, hogy az odatervezett föld alatti medence kialakítását nem engedélyezték volna, másrészt a nyitott terű, zaj- és hangszigetelési szempontból problémás malom funkcionálisan sem tudta volna betölteni a magyar pavilonnak szánt szerepet."

Nem igazak Szőcs állításai

Getto Tamás ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a hátralévő idő még mindig elég lenne a terv megvalósításához, és egyetlen szakértő sem cáfolta annak megvalósíthatóságát.

"Megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk, amelyben a műszaki kérdéseket tisztáztuk, a költségeket kimunkáltuk".

A malom szerinte a kormánybiztos által említett ezer köbméter víznek a töredékével is működőképes, medence építésére nem lenne szükség, a 12 méteres magasság laikus kifogás, a hangszigetelés is rendben van, a projekt költsége pedig 1,5 milliárd forint, amely - tudomása szerint - sokkal kevesebb a második helyezett mű megvalósításának összegénél.

A tervező szerint "rosszindulatúsággal, alulinformáltsággal, és számos dologgal" magyarázható, hogy nem az ő tervük nyert.